Uitdeeldag Rossel Collectieboomgaarden in de Achterhoek

Uitdeeldag Rosselboomgaarden

Afgelopen weekend zijn tien nieuwe Rossel Collectieboomgaarden aangeplant in de Achterhoek. Ze krijgen een plek op erven in De Heurne, Eibergen, Halle, Laren, Neede, Oosterhout, Vorden, Winterswijk en Zelhem. Vrijdag 4 maart ontvingen tien eigenaren hun bijzondere streekrassen voor de Rossel Collectieboomgaard. Op het erf van Kenniscentrum Nelles in Silvolde kwamen de nieuwe eigenaren, leden van de Rosselhoogstambrigade, Hennie Rossel en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) samen voor dit bijzondere moment.

De historische fruitrassen zijn genoemd naar fruitdeskundige en wetenschapper Hennie Rossel, die na lang onderzoek deze rassen heeft teruggevonden op Achterhoekse erven, en die door een kweker opnieuw zijn opgekweekt. Vrijdag was het moment om de Rossel Collectierassen uit te delen aan de nieuwe eigenaren. Hennie heeft vooraf alle eigenaren bezocht om te kijken of de locatie geschikt is en heeft de fruitbomen voor de Collectieboomgaard samengesteld. Vrijwilligers van de Rosselhoogstambrigade helpen eigenaren met een Collectieboomgaard bij het snoeien van de bomen. Vrijdag gaven ze samen met Hennie Rossel en SLG een uitvoerige plantinstructie en hielpen bij het uitdelen.

Bijzondere smaak van de Ossenpeer
Maurits Steverink van Kenniscentrum Nelles vertelde over de Ossenpeer op zijn erf, een oude perenboom waarvan hij de smaak eerst niet bijzonder vond. Totdat zijn moeder hem vertelde dat de peren werden gedroogd. “Het was net een bonbonnetje, zo lekker zoet”, vertelde Maurits. Hij wil hiermee zeggen dat je wel het gebruik van de oude rassen moet weten om ze te kunnen waarderen. Daarom worden de nieuwe Collectieboomgaarden ook een studieobject. Ook de nieuwe eigenaren willen graag weten wat ze straks met hun fruit kunnen doen. Er valt immers veel te ontdekken want Hennie Rossel heeft er nu al zo’n 400 teruggevonden. Chef-koks helpen met het vinden van smakelijke toepassingen voor het fruit. Denk aan single blend sappen, gedroogde peer, Eau de Vie, stroop en unieke gerechten. Volgend jaar presenteren Nelles en SLG dan ook een boek over de Rossel Collectierassen met landschapsjournalist Michiel Bussink.

Grote belangstelling voor Achterhoeks erfgoed
De belangstelling voor de Rossel Collectierassen is veel groter dan het huidige aanbod aan Rossel Collectierassen. Er hebben zich 135 liefhebbers aangemeld voor de bijzondere bomen, die dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en een bijdrage vanuit het programma LEADER Achterhoek voordelig beschikbaar waren. In de zomer hopen Nelles en SLG weer deze actie te kunnen doen met een groter aanbod bomen.

Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit
De nieuwe eigenaren van de fruitbomen worden onderdeel van het Achterhoekse netwerk van Rossel Collectieboomgaardeigenaren dat bestaat uit vrijwillige determineerders, kwekers, sap-persers, snoeivrijwilligers, chefkoks en andere eigenaren met een Rossel Collectieboomgaard.
De actie is onderdeel van het project ‘Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit’ van SLG en Kenniscentrum Nelles om de unieke collectie historische fruitrassen van Hennie Rossel te behouden voor de Achterhoek. Dit project wordt mogelijk gemaakt door LEADER Achterhoek, Europa, de Nationale Postcode Loterij en de gemeenten Aalten,  Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk.