Scouting de Witte Wieven maken contact tijdens JOTA

Lochem – Ieder jaar wordt tijdens het derde volle weekend van oktober wereldwijd de JOTA gehouden. Scouts van over de hele wereld leggen dan contact met elkaar in dit weekend via de amateurradio en het internet. Dit weekend wordt ook gebruikt om wat meer technische en elektronische activiteiten te doen. Scouting de Witte Wieven deed hier ook weer aan mee.

Het thema dit jaar was Connecting the Dots. De leiding heeft hiermee bedacht sterren zijn ook dots, dus we gaan de ruimte in.

Op de vrijdagavond waren alleen de scouts aanwezig. Na het hijsen van de vlag kwamen er 2 astronauten aanlopen, hun raket deed het niet meer en ze hadden hulp nodig van de scouts om die weer aan de praat te krijgen. De scouts volgden sterren die in het bos hingen. Onderweg kregen ze via een portofoon opdrachten die ze moesten uitvoeren. Uiteindelijk kwamen ze bij een kist terecht met spullen voor de raket, helaas zat die nog op slot.

Op zaterdag kwamen de welpen er ook bij, tijd om de kist open te krijgen. ‘s Ochtends werd via een tochtje een code verzameld om de juiste draden aan te sluiten bij de raket. Terug werd alles aangesloten maar in plaats van dat die werkte begon die met aftellen naar zelfvernietiging. ‘s Middags werd een andere code verzameld die dit moest stoppen.

Via verschillende activiteiten werden stukjes van de code verzameld. Zo konden de kinderen onder andere rijden met een Marsrover, bouwen via een portofoon, een doolhof bewandelen met instructies via een oortje en zwevende koeken eten. De scouts en welpen konden de hele dag door ook chatten met andere scouts via de laptop en hebben via de radio contact gemaakt met verschillende groepen onder andere uit Aalten, Raalte, Enschede en Vriezenveen.

Aan het einde werd de juist code ingevoerd en werd het aftellen gestopt en kon de kist open met de onderdelen voor de raket. De raket werd in orde gemaakt en kon met hen gelanceerd worden naar de sterren.