Kamperen met meerzicht – fijne campings in het groene Nedersaksen

Vakantie op de camping. Voor veel mensen het synoniem voor genieten van vrijheid en landelijke rust. Je blik langzaam over het water laten glijden, luisteren naar de kwetterende vogels vanuit je tuinstoel. Net over de grens in Nedersaksen liggen meer dan 160 campings op de mooiste plekken. Bijzonder populair zijn campings aan het water. Niet alleen aan de Noordzeekust liggen talrijke fijne campings, maar ook in het binnenland aan de oevers van meren. Sommige zijn ideaal voor rustzoekers, andere bieden volop activiteiten voor het hele gezin. En altijd zijn er in de buurt genoeg wandel- en fietspaden om de omgeving te verkennen.

Kamperen aan de grote meren
Het grootste meer van Nedersaksen is het Steinhuder Meer in het gelijknamige natuurpark, op zo´n 30 kilometer van Hannover. Het is een paradijs voor watersporters die van surfen, kiten en zeilen houden. Gewoon een frisse duik nemen kan natuurlijk ook: het strand aan de Weiße Düne en het zwemeiland op de zuidelijke oever zijn in de zomermaanden populair bij badgasten en zonaanbidders. Maar ook de natuur wil hier te voet of op de fiets worden ontdekt: uitgestrekte bossen en veengebieden en het vogelbroed en -trekgebied Meerbruchswiesen bepalen het veelzijdige landschap. In Neustadt am Rübenberge op de noordoever liggen meerdere campings en een camperplaats.

Duurzaamheid en natuurbescherming staan centraal in het veelzijdige Natuurpark Dümmer rondom de Dümmer-See, het op één na grootste meer van Nedersaksen. Voor vogelaars is dit Natura 2000-gebied geen geheim meer. In sommige jaren broeden hier wel 25.000 kieviten en zo´n 400 bijzonder zeldzame watersnippen. Bovendien is het de rustplaats van ongeveer 100.000 kraanvogels tijdens de jaarlijkse vogeltrek. Voor natuurliefhebbers een heerlijk gebied om in alle rust te voet, op de fiets of in een kano eropuit te trekken, met een verrekijker. In het plaatsje Hüde liggen een paar comfortabele campings aan of dicht bij het meer.

Het Zwischenahner Meer is niet alleen een paradijs voor watersporters, maar ook voor tuinliefhebbers. Het kuuroord Bad Zwischenahn is bekend vanwege zijn prachtige tuinen en parken, veelzijdige wellnessfaciliteiten, het gezellige centrum én vanwege de gerookte aal, die op het Zwischenahner Meer wordt gevangen. Aan de oever van het op twee na grootste meer van Nedersaksen heeft u de keuze uit twee campings en een camperplaats.

Super-de-luxe campings aan het water
De Alfsee in de buurt van Osnabrück is vooral bekend vanwege het gelijknamige recreatiepark. Het Alfsee Ferien- und Erlebnispark heeft maar liefst 5 sterren superior, meer comfort gaat niet. Naast staanplaatsen voor tent, caravan of camper zijn er ook andere comfortabele accommodaties te huur. Na de adrenalinekick van het waterskiën of karten is een bezoek aan het Alfen-Saunaland, de Germaanse spa, of een wandeling door het omringende natuurgebied een welkome afwisseling.

Een heel ander flair heeft Camping Stover Strand International. De 5-sterrencamping ligt direct aan de rivier de Elbe in de prachtige uiterwaarden met mooie strandjes. Verrassend hoe landelijk en rustig de natuur hier is zo dicht bij havenstad Hamburg. Fietstochten over de Elberadweg, de populairste fietsroute van Duitsland, zijn een must. De camping biedt ook verschillende thematische boottochten aan over de Elbe. Superleuk: huur een comfortabele vintage-caravan met uitzicht op de Elbe.

Klein maar fijn
De Falkensteinsee is iets groter dan 2 hectare en ligt ver weg van de grote stad. Het platteland tussen Oldenburg en Bremen wacht erop om ontdekt te worden. Fiets op het vertrouwde knooppuntensysteem door oeroude bossen met eiken die wel 1.200 jaar oud zijn in Natuurpark Hasbruch, langs nog oudere hunebedden en geheimzinnige veengebieden. Camping und Ferienpark Falkensteinsee heeft het label ‘Ecocamping’ en hecht grote waarde aan duurzaamheid. Naast een staanplaats voor tent of caravan kun je ook een POD of een huisje op palen huren.

Net over de grens in Oost-Friesland ligt aan een natuurlijke plas Freizeitpark Am Emsdeich. Het recreatiepark wordt omringd door weilanden met grazende zwartbonte koeien en de typische ellenlange houtwallen als erfscheiding. Een heerlijk gebied om op de fiets te verkennen. Het recreatiepark heeft een veelzijdig aanbod voor jong en oud. Bijzonder is de speeltuin die ook geschikt is voor mensen met een beperking. Naast zwemmen en vissen, kun je er ook een SUP board of waterfiets huren.

Meer informatie over kamperen en campings in Nedersaksen: vakantieland-nedersaksen.nl.