Burgerboerderij De Patrijs nu écht van start in Laren

DCIM/100MEDIA/DJI_0333.JPG

Laren – Vanaf 1 december is een melkveehouderij in buurtschap Groot Dochteren bij Laren (Gld.) officieel Burgerboerderij De Patrijs. De gebouwen en het omliggende landschap veranderen de komende jaren stap voor stap in een bijzonder gemengd bedrijf. Behalve voor een breed palet aan lekker en gezond voedsel voor mensen in de regio, zorgt De Patrijs ook voor de bodem, het landschap en meer gemeenschapszin.

Eén van de initiatiefnemers van Burgerboerderij de Patrijs is Joanne Malotaux, ecoloog van achtergrond. Ze wil niet afwachten maar zelf onderdeel zijn van de omslag naar een gezond voedselsysteem. Hoe? Door een bestaand melkveebedrijf te veranderen in een waardevol gemengd bedrijf dat mens en aarde helpt.

Het team van De Patrijs greep de kans met beide handen aan om een melkveehouderij aan de Dochterenseweg in Laren over te nemen. Onder meer een geslaagde crowdfunding deze zomer maakte dat De Patrijs per 1 december daar landt. Honderden mensen mogen zich een beetje mede-eigenaar noemen. Zij maakten het financieel mede mogelijk.

Hersteld landschap
Er staat de komende tijd veel te gebeuren op de boerderij. Over een paar weken al gaan leden van De Patrijs de eerste haag planten. ‘Het begin van ons landschapsplan’, vertelt Joanne. ‘De komende jaren volgen er meer, net als bomen, poelen en natuurrijke akkerranden.’

Verder krijgen de ongeveer 70 koeien die De Patrijs van de vorige eigenaar overneemt een ander dieet. ‘We stoppen snel met voer van ver weg. We vullen het rantsoen aan met voer uit regionale reststromen.’

Vanaf voorjaar 2023 is ook een splinternieuwe zuivel- en kaasmakerij in gebruik. ‘Huidige en toekomstige klanten kunnen voor zuivel, kaas, vlees, groenten, fruit en meer terecht in onze verslokalen. Deze onbemande winkeltjes vind je nu al in Eefde, Vorden, Zutphen en Lochem, en straks ook op de Burgerboerderij in Laren zelf. De Patrijs wordt sowieso ook een plek van samenkomst.’

Plantaardig eten van eigen land
De komende jaren verschieten ook de weilanden van kleur en geur. Nu al zijn er kruiden ingezaaid en op andere percelen gaat De Patrijs zo natuurlijk mogelijk granen en peulvruchten telen. ‘Voedsel voor dier én mens’, verduidelijkt Joanne. ‘Want een deel van onze klanten vraagt om alternatieve bronnen van eiwit; een vraag die past in de veranderende landbouw. Dit is onze manier om daaraan ons steentje bij te dragen.’