Exels streekbier is weer terug

Exel – Zeven jaar geleden verscheen voor het eerst het streekbier D’Exelse Kracht. Als ode aan alle vrijwilligers uit Exel en omstreken. In de afgelopen jaren zijn er meerdere batches geweest die in opdracht door de Bronckhorster Brewing Company uit Rha zijn gebrouwen.

Een hele bijzondere was een biologische spelt en gagel bier, vervaardigd met ingrediënten uit eigen streek. Dit bier, Heeren van Ampsen genaamd is inmiddels bijgeschreven in de streekklassiekers. Najaar 2020 kwam er een versie van D’Exelse kracht die de naam ’t Ampsens boshuus mee kreeg. Dit was een ode aan de natuur van onze mooie Achterhoek.

2021 was het jaar van corona, de intelligente lockdown en het thuiswerken. Men zag als ontspanning vele mensen genieten van de mooie bossen en de prachtige natuur. Op veler verzoek is deze versie dan ook opnieuw uitgebracht. Op het etiket staat een originele ode in het Achterhoeks, die luidt;    
Dit mirakelse bier uut eigen streek hef ne alderbastend lekkere afdronk. ‘T brengt oe naor de duustere boss’n van Ampsen tuss’n Exel en Lochem. Doar woar de eik, beuk en douglas stoat en de wilde hop tut hoge in de beume greujt, steet ‘n olde boerderije. Bie ‘t Ampsens boshuus doar roek en preuf ie de Achterhook op zien best. Proost!   

Het blonde hooggegiste bier is zolang de voorraad strekt weer verkrijgbaar bij Mitra en VVV Lochem, Plus Beuzel in Laren, Asperge kwekerij Ten Broeke bij de Exelse Tol en op de tap en in fles bij restaurant Lu-Lin in Exel.

Meer informatie vind je op www.dexelsekracht.nl