Project ‘Zuivere Koffie’ voor ondernemers gaat van start

Lochem – In een informatief boekje van Fairtrade gemeenten NL met de veelzeggende titel ‘Kies voor fairtrade koffie op de werkvloer’ worden 16 bekende en minder bekende koffiemerken genoemd, die 1 ding gemeen hebben: ze zijn allemaal Fairtrade koffie!

Lochem Fairtrade is de lokale campagnevoerder in de gemeente Lochem voor meer Fairtrade consumptie als norm voor de hele gemeente. Lochem is de 48ste fairtrade gemeente in het land sinds 2014 en de eerste in de Achterhoek.
In 2019 voert Lochem Fairtrade, een groep van 10 vrijwilligers uit de hele gemeente, actie bij bedrijven, restaurants en instellingen om hun ‘gewone’ koffie en thee om te ruilen voor Fairtrade koffie en thee. Bij dit project ‘Zuivere Koffie’ halen zij ondernemers over om ontzorgd te worden bij hun wens om voortaan Fairtrade koffie en thee te bieden aan hun personeel en klanten.

Op 12 februari a.s. heeft Lochem Fairtrade een avond waarop gestart wordt met de estafetteloop. Het ene bedrijf overhandigt het stokje aan het volgende bedrijf, dat het plan heeft opgevat om over te stappen op Fairtrade. Op deze avond zal de eigenaar van Plus Laren, de heer T. Beuzel, het stokje overgeven aan mevrouw L. Vermeer, secretaris van het Stadshuus in Lochem.

Van 20 tot 22 uur staat de Zuivere Koffie klaar in het Kulturhus van Laren, Verwoldseweg 1 ,7245 AG LAREN (Gld.) om ondernemers te verwelkomen en te informeren met een presentatie van Drikus Semmelink over ontwikkelingen rond de koffieteelt in tijden van armoede en klimaatverandering, de betekenis van Fairtrade en hun rol als gebruiker van koffie en thee. Daarna krijgen zij de gelegenheid kennis te maken met het project, de ondersteuning die zij kunnen krijgen van Lochem Fairtrade bij hun overstap en kunnen zij kennismaken met de diverse soorten en smaken koffie.
Door meer fairtrade producten te gebruiken en in te kopen, kunnen ondernemers bijdragen aan een meer duurzame samenleving. Niet alleen is veel fairtrade koffie met respect voor het milieu geproduceerd, de 17 ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, die met klimaatverandering en duurzaamheid samenhangen, worden door de groei van fairtrade dichterbij gehaald: minder structurele armoede, een beter vooruitzicht voor kinderen op onderwijs, terugdringen slavenarbeid, gelijkheid van mannen en vrouwen, enzovoort.
Ondernemers, die op 12 februari willen komen, wordt gevraagd zich vooraf kenbaar te maken op fairtradelochem@gmail.com of bij coördinator Pieter Arts, T 0649132148