Koninklijke Erepenning voor Vocaal Almen

Almen – Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve reikte afgelopen zondag 12 januari de Koninklijke Erepenning uit aan Vocaal Almen. Hij deed dat bij het 100-jarig bestaan van het koor. De uitreiking vond plaats tijdens de muzikale happening “Zin in zingen” in de Almense Kerk.

De geschiedenis van het koor gaat terug tot 12 januari 1920. Toen werd het opgericht als het Almens Kerkkoor. Vandaag de dag is het koor nog steeds diep geworteld in de Almense samenleving. Ondanks zijn hoge leeftijd is het koor zeker niet stil blijven staan in de tijd. Het is juist met de tijd meegegroeid. Dat zie je ook terug in het ledenaantal. In een tijd waarin veel koren kampen met een terugloop in het ledenaantal, heeft Vocaal maar liefst 45 leden.

Podiumkunst en zang

Vocaal zong voorheen vooral geestelijke muziek, maar al snel kwam daar de wereldlijke muziek bij. Een keer in het jaar geeft het koor een eigen concert. Regelmatig treedt het samen op met andere koren en organiseert het samen met andere koren zangersavonden. Het koor kent geen drempels voor toelating van nieuwe leden. Het staat gewoon open voor iedereen die “Zin in zingen” heeft.

Tentoonstelling en jubileummagazine

Het 100-jarig jubileum is voor het koor aanleiding om oud archiefmateriaal zoals verslagen, documenten en beeld- en geluidmateriaal te delen met inwoners van Almen en andere belangstellenden. Afgelopen zomer deed Vocaal dat al tijdens een tentoonstelling. Ook geeft het koor een jubileummagazine uit. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve ontvangt 12 januari het eerste exemplaar.

Respect en waardering van de Koning

Een Koninklijke Erepenning is een ereteken, dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen die het vijftigjarig bestaan of een volgende vijfentwintig jaar vieren. Het symboliseert het respect en de waardering van de Koning voor de bijzondere verdiensten van de ontvanger.

Waardering, inspiratie en stimulans

Vocaal ziet de toekenning van de Koninklijke Erepenning als een waardering voor iedereen, die zich tot nu toe met hart en ziel voor het zangkoor heeft ingezet. Tegelijk is die waardering een inspiratie en stimulans voor de huidige generatie koorleden en voor volgende zanggeneraties.