Zoektocht piloot begint met opgraven Britse Hawker Typhoon uit WOII in Eefde

Eefde – In Eefde, gemeente Lochem, start op 11 november een bijzonder project: de berging van een jachtbommenwerper uit WOII. Op een grasland tussen Scheuterdijk en Lindeboomweg stortte op 26 september 1944, in de nadagen van operatie Market Garden, een jachtbommenwerper neer van het type Hawker Typhoon. Doel van de berging is de stoffelijke resten van de piloot te vinden, zodat hij de laatste eervolle rustplaats krijgt die hij verdient.

Tijdens de operatie kunnen belangstellenden op woensdagmiddag 20 november komen kijken bij de berging. Aanmelden daarvoor kan op www.lochem.nl/vliegtuigberging-bezoekersdag.
Bezoekers zijn welkom in blokken van steeds een half uur, om zoveel mogelijk belangstellenden de mogelijkheid te geven om te komen kijken. Vol is vol. Ook basisscholen uit de omgeving Eefde en de Lochemse veteranen brengen een bezoek.

Stoffelijke resten
Doordat het vliegtuig vanaf grote hoogte bijna loodrecht neerstortte, wordt niet verwacht dat er nog veel herkenbare vliegtuigdelen worden gevonden. Wel leeft de hoop dat er stoffelijke resten worden aangetroffen van de destijds 21-jarige piloot William Robert Stephen Hurrell, die nog altijd als ‘missing in action’ in de boeken van het Britse leger staat. Zijn nabestaanden – die pas sinds 2015 weten dat hun familielid bij Eefde neerstortte – leven erg mee met ontwikkelingen in Eefde.

Het lichaam van William Hurrell werd nooit geborgen. Wel is aan de Scheuterdijk een monument, ter nagedachtenis geplaatst. Hoe groot de impact – ook lang na de oorlog- is van het ontbreken van een eigen graf, komt onder meer naar voren in de documentaire ‘Liever dood dan vermist’, die begin 2018 is uitgezonden door Omroep MAX.

Start op Remembrance Day
Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Ik vind het erg bijzonder dat we aan de vooravond van 75 jaar vrijheid deze bijzondere zoektocht mogen starten. We starten op 11 november, de dag waarop het in Engeland Remembrance Day is. William Hurrell gaf zijn leven voor onze vrijheid. Deze zoektocht zijn we aan hem en zijn nabestaanden verplicht. We zijn dan ook zeer vereerd dat familie uit Australië tijdens de berging over komt. We weten dat zijn moeder, nooit heeft kunnen leven met de vermissing van haar zoon. Onze inzet is er op gericht hem de laatste eer te kunnen bewijzen”.

Nationaal Programma
De opgraving maakt deel uit van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken. Gemeente Lochem is opdrachtgever. Aan het hoofd van het bergingsteam staat een Stafofficier Vliegtuigberging (SOVB). Leemans Speciaalwerken voert het werk fysiek uit. De verwachting is dat de operatie in Eefde na twee tot maximaal drie weken kan worden afgerond.