Koninklijke Erepenning voor IJsclub Borculo

Borculo – Burgemeester Van Oostrum heeft op 23 november een Koninklijke Erepenning uit aan IJsclub Borculo. De uitreiking vond plaats tijdens de jubileumreceptie.

De geschiedenis van de club
De eerste gegevens dateren uit de periode van 1885 tot 1889. Vervolgens iser sprake van een informele vereniging met de naam IJsvereniging Hambroek. Deze bestaat van 1904 tot 1909. De huidige IJsclub Borculo werd opgericht op 19 november 1919.
De eerste banen bestonden uit ondergelopen weilanden in de omgeving van rivier de Berkel. Deze rivier was toen niet gekanaliseerd en overstroomde regelmatig. De meeste weilanden waren eigendom van landgoed Twickel. De huidige ijsbaan ligt nog steeds op grond van Twickel. Voor de grote Berkelwerken rond 1960 lag de ijsbaan ongeveer op de huidige locatie. Door de reconstructie van de Berkel optimaliseerde de ondergrond en de omgeving van de ijsbaan. Via afsluiters werd voorzien in een waterinlaat en -uitlaat. Het terrein en de wallen werden met klei verstevigd om het water vast te houden.

De ijsbaan is een officiële 400-meterbaan
Door de bijzonder gunstige ligging is de ijsbaan bij vriezend weer bijna altijd als eerste in de regio geopend. Tijdens strenge winters vonden er verschillende wedstrijden en kampioen- schappen plaats. Ook organiseerde het bestuur bezoeken aan EK- en WK-evenementen voor belangstellenden. In de nazomer beginnen de voorbereidingen voor het schoolschaatsproject. Alle leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Borculo, Geesteren, Gelselaar en Haarlo mogen hieraan meedoen. Het clubgebouw wordt ook gebruikt voor de sportlessen van de middelbare school het Staring College.

Wat maakt IJsclub Borculo zo bijzonder op haar terrein
De geschiedenis van de vereniging en de persoonlijke benadering van haar donateurs maakt IJsclub Borculo bijzonder in haar soort.