Koninklijke onderscheiding voor Arie Ribbers

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve reikte vandaag een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Arie Ribbers uit Barchem tijdens de jubileumactiviteit van 12,5 jaar Plattelandsmagazine Naober een bijzonder Plattelandsforum dat gehouden wordt in de Kerk in Gorssel.

Voor de streektaal
Arie Ribbers is bij veel mensen bekend als programmamaker en presentator bij Omroep Oost en Noord, Radio Oost en Omroep Gelderland. Hij heeft zich onvermoeibaar ingezet voor de ontwikkeling en acceptatie van het Nedersaksisch als streekstaal. Via zijn passie voor het maken en presenteren van radioprogramma’s bracht hij de streektaal bij de luisteraars thuis. Arie Ribbers werkte regelmatig mee aan gespreksavonden over onderwerpen als de streektaal in de Achterhoek en Liemers en zijn radiowerk. Ook vanwege lezingen voor bijvoorbeeld de Plattelandsvrouwen en de Vrouwen van Nu over streektaal geniet hij grote bekendheid in de Achterhoek.

Voor het Staring Instituut en Dialectkring
Als consulent van het Staring Instituut en de Dialectkring Achterhoek zette Arie Ribbers zich in voor het behoud van de streektaal. Hij ontwikkelde nieuwe initiatieven waaronder schrijfwedstrijden in korte verhalen, die anderen weer aanzetten tot het schrijven van dialectbijdragen.

Voor Barchem
Arie Ribbers was vanaf de jaren ‘70 actief als vrijwilliger en maakte zich organisatorisch en inhoudelijk (bestuurder) verdienstelijk voor de samenleving in Barchem en omgeving. Hij was de oprichter van verschillende plaatselijke verenigingen en activiteiten die nog steeds heel populair zijn. Arie Ribbers was voorzitter van de Stichting Barchkerk In het Midden (BiM). Hij verzorgde de gehele organisatie van culturele activiteiten inclusief fondsenwerving en is eindredacteur van de uitgave van de Hervormde Gemeente Barchem. Hij verzorgde de redactie van het boek Geschiedenis van Barchem.

En verder
Met zijn mooie microfoonstem verleende Arie Ribbers belangeloos zijn medewerking aan projecten als het inspreken van (streektaal) teksten voor CD’s en films. Hij was medeoprichter, directeur en hoofdredacteur van het plattelandsmagazine Naober, het nu zo succesvolle magazine voor Noord- en Oost-Nederland. Zijn mede-hoofdredacteurschap heeft hij intussen ingewisseld voor de kernredactie. Hij zorgde ervoor dat Naober een gevarieerd magazine werd over de prachtige streek en streektaal. Ook was Arie Ribbers columnist in De Stentor en schreef hij tweewekelijks de column Torenblazer. Die 149 columns resulteerden in een bundeling in boekvorm.

Kapittel voor de Civiele Orden
Arie Ribbers heeft zich jarenlang op sociaal en cultureel gebied bijzonder ingespannen voor de Achterhoekse samenleving en het levend houden van het Nedersaksische als streektaal. Die inspanningen waren voor het Kapittel voor de Civiele Orden voldoende reden om hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.