‘Meteorologische winter start met licht winters weer in eerste helft december’

Vandaag is de meteorologische winter begonnen. Na het zachte en onstuimige weer van vandaag wordt het vrij koud en (licht) winters, maar uiteindelijk houdt dat winterse weer geen stand. Als geheel wordt december een normale maand, waarbij regelmatig regen valt en het vaak ook somber is. Het wisselvallige weer van eind november krijgt begin december een vervolg en dat komt doordat er in december vaak een noordwestenwind blijft waaien. Daardoor valt er regelmatig neerslag en is het af en toe behoorlijk nat. De neerslaggebieden die met deze noordwestelijke wind naar Nederland geblazen worden, gaan soms gepaard met koude lucht. Dat levert een aantal dagen met winterse neerslag op en er is zelfs kans op een sneeuwdekje, vooral in het binnenland. Deze sneeuw blijft niet lang liggen, omdat wind van zee al vrij snel milde lucht ons land binnen blaast. Tijdens heldere nachten kan het gemakkelijk vriezen en is er kans op gladheid.

Rustiger weer
In het tweede deel van de maand lijkt de noordwester af te zwakken en wordt het minder nat. De temperatuur komt dan rond of iets boven normaal uit met gemiddeld over de dag een graad of 4. Dat heeft voornamelijk te maken met bewolking, waardoor de nachten zacht verlopen en de temperatuur overdag vrij normaal is met 6-8 graden. Af en toe krijgen we ook zeer zachte dagen waarbij de temperatuur in de dubbele cijfers komt, maar deze zijn duidelijk in de minderheid. Hoewel het minder nat is dan in het eerste deel van de maand, verlopen de laatste decemberweken niet geheel droog. We verwachten namelijk nog wel regelmatig grijze dagen met lichte regen of motregen, waardoor het een tijdje druilerig kan zijn. Het is dus vooral de hoeveelheid regen die minder is dan begin december.

Conclusie
In december domineert een noordwestenwind ons weerbeeld. Daardoor start december vrij koud met kans op winterse neerslag. Vooral in het eerste deel van de maand is het nat, in het tweede deel neemt de kans op neerslag af. De temperatuur loopt dan ook weer op, waardoor december normaal eindigt. Yannick Damen is meteoroloog bij weeronline.