College wil subsidie verhogen om Schouwburg Lochem te behouden

Foto: Google Streetview

Schouwburg Lochem, één van de oudste theaters van Nederland, heeft de wind financieel niet mee door stijgende kosten Ook is op de middellange termijn is nog onzeker wat het effect is van de coronacrisis op de inkomsten. Burgemeester en wethouders stellen de raad daarom voor om structureel meer subsidie te geven. Te beginnen in 2023 met €120.000. In 2024 € 140.000 en voor 2025 en verder € 150.000.

Wethouder Cultuur, Henk van Zeijts: “Schouwburg Lochem mag rekenen op een breed publiek. En is belangrijk voor de leefbaarheid, toerisme en de economie. De schouwburg kan vooral de stijgende kosten niet langer zelf opvangen. Subsidie is naast kaartverkoop en horeca een belangrijke inkomstenbron. Het college wil de schouwburg behouden. Daarom stellen we de raad voor extra geld vrij te maken”.

Waarom de kosten stijgen
De gemeente en provincie Gelderland compenseerden de schouwburg voor de coronacrisis. Maar vooral de stijgende kosten voor personeel, huisvesting, energie en onderhoud zetten de financiën onder druk. Het lukt de schouwburg niet langer om deze kosten zelf op te vangen.

Schouwburg wil toegankelijk blijven voor iedereen
Lokale organisaties en initiatieven betalen minder voor gebruik van de schouwburg. Dat geldt ook voor jongeren van 12 tot 18 jaar en mensen met een laag inkomen. Zij kunnen als ze in aanmerking komen voor € 5 naar het theater of het filmhuis. Met Stadslounge Live geeft de schouwburg ruimte aan activiteiten voor de Lochemse gemeenschap, tegen een schappelijke prijs.