Nieuwe druktemonitor Gelderland deze zomer actief

Impressie layout Druktemonitor Gelderland

Gelderlanders kunnen opnieuw gebruik maken van een druktemonitor. Een tool dat online laat zien op welke recreatieve bestemming veel of weinig bezoekers aanwezig zijn. Recreanten kunnen op basis van beschikbare informatie besluiten waar ze die dag willen doorbrengen. Vanaf 1 juli is de Druktemonitor Gelderland een jaar lang actief.

De ‘nieuwe’ Druktemonitor Gelderland geeft real time inzicht waar het al dan niet druk is. Ontwikkelaar Dat.mobility maakt gebruik van Resono-data. Apps op mobiele telefoons geven aan waar mensen zijn. Die signalen worden gebruikt, niet wie waar op dat moment loopt. De privacy is daarmee gewaarborgd. Daarnaast wordt er nu objectiever gemeten, voorheen werd de informatie voor de druktemonitor handmatig ingevoerd.

Statenleden waren enthousiast over de 1e druktemonitor en hebben nadrukkelijk aangegeven dat er een vervolg moet komen. Naar verwachting zal er veel in Gelderland gerecreëerd gaan worden vanwege de reisbeperkingen die de coronamaatregelen met zich meebrengen. Bezoekers van de Druktemonitor Gelderland bepalen zelf wat ze met de informatie doen.

De Druktemonitor Gelderland komt vanaf 12 juni in de lucht. Maar wordt dus echt actief op 1 juli. Belangstellenden kunnen wel vanaf half juni een kijkje op de digitale tool nemen. De daaropvolgende maand is voor recreanten alle informatie volledig beschikbaar. De Gelderse toeristische sector, regio’s en regionale bureaus voor toerisme kunnen de informatie gebruiken voor bezoekersmanagement.

Toerisme- en recreatiegedeputeerde Peter van ’t Hoog: ‘Een dagje uit moet leuk zijn. De Druktemonitor Gelderland kan daar aan bijdragen. De tool maakt recreanten namelijk ook attent op het grote toeristische aanbod dat onze provincie heeft. Meer informatie dus om een recreatieve dag zo in te delen zoals jij dat wilt.”

Er komt nu bezoekersinformatie beschikbaar over recreatielocaties waar voorheen niet of nauwelijks real time data over bekend was. Denk aan natuurgebieden en waterlocaties.