Tentoonstelling ‘Ik u ook’ reflectie op corona

Bronckhorst- Negen verschillende kunstenaars verbeelden in Het Kunstgemaal wat de coronapandemie voor hen betekent. De expositie ‘Ik u ook’ toont door middel van fotografie hun persoonlijke blik op corona en alles wat er om ons heen gebeurt. Een tijd vol verlangens, verwachtingen, stress en eenzaamheid. ‘Ik u ook’ is vanaf 12 december te zien in Het Kunstgemaal in Bronkhorst.

De tentoonstelling vertelt met liefde over het leven, de natuur, onze medemens. Sommige fotoseries zoomen in op details uit de natuur, zoals wuivend zeewier of waterplanten die door een rooster omhoog groeien. In andere foto’s belichten kunstenaars de mensen in hun omgeving – familie, buren of stadsgenoten. Anderen maken een eigen universum om aan de rauwe realiteit te ontsnappen.

Een van de negen kunstenaars, Yasmijn Tan, groeide op aan zee. Ze woont tegenwoordig in Amsterdam, maar gaat wanneer het maar even kan terug naar de kust. De zee is haar thuis, haar toevluchtsoord. Een andere kunstenaar, Ernst van Deursen, blijft juist in de stad, dichtbij huis. Hij zag de uitgestorven straten in Amsterdam: ‘Zwemmen kon even alleen in de grachten, terwijl de eenden juist uit wandelen gingen in het Red Light District.’ Hij fotografeerde zaken waarover hij zich verwonderde, zoals een meteorietenregen boven het Artis Planetarium.

Annabel Jeuring legde Nederlanders vast, opgesloten en ingelijst door hun eigen raam- en deurkozijnen tijdens de eerste intelligente lockdown. Ze focust in haar foto’s vooral op de positieve kant van quarantaine en probeert deze te vangen met haar reportage ‘Nederland in quarantaine’. Kunstenaar Thijs Segers ging ook op pad. Hij verbleef als ‘Artist in Residence’ bij Het Kunstgemaal van waaruit zijn serie tot stand is gekomen: ‘Tijd voor zelfreflectie’.
Overige deelnemende kunstenaars zijn Alexander van Bakel, Jeannine Govaers, Melanie Bosboom, Marike van Pagée en Aalt van de Glind.

‘Ik u ook’: te zien van 12 december t/m 28 februari 2021 (gesloten op 24, 25 en 26 december en 1 januari). Het Kunstgemaal, Veerweg 1, Bronkhorst.