Burgemeester en wethouders schrijven tegen onrecht

Lochem – Burgemeester en wethouders hebben het startsein gegeven voor de jaarlijkse schrijfactie van Amnesty Lochem. Op 10 december schrijft ‘heel Nederland’ tegen onrecht. Alle inwoners van de gemeente Lochem kunnen meedoen. Op 10 december hijst de gemeente ook de mensenrechtenvlag in top.

De collegeleden kozen zelf aan wie zij hun brief schreven. Zij schreven bijvoorbeeld voor gerechtigheid na de moord op twee jonge vrouwen in Zuid-Afrika. Zij werden seksueel misbruikt en vermoord. Twee verdachten werden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Er startte nooit een nieuw onderzoek.

Zij schreven ook voor de vrijlating van een journalist in Algerije. Hij werd veroordeeld tot twee jaar cel, voor een verslag over het harde politieoptreden tegen demonstranten. En het college schreef voor vrijlating van Idris Khattak. Hij onderzocht gedwongen verdwijningen in Pakistan. Totdat hij zelf verdween. De overheid moet bekendmaken waar hij is en hem vrijlaten.

Hoe kunt u meedoen?
Het gemeentehuis is alleen open op afspraak. Heeft u een afspraak in het gemeentehuis en wilt u meedoen aan de schrijfactie? Op de tafel in de centrale hal liggen pen, papier en een uitleg voor u klaar. U kunt ook vanuit huis meedoen. Schrijfpakketten zijn na telefonisch contact af te halen in Lochem en Gorssel. Bel voor Lochem met (0573) 25 34 23 en voor afhalen in Gorssel met (0575)
49 52 90. Kijk op https://www.amnesty.nl/write-for-rights/cases voor wie u dit jaar kunt helpen om het onrecht de wereld uit te schrijven.

Livestream
U kunt op 10 december ook een livestream volgen op de website van Amnesty International. Het Write for Rights-evenement is tussen 15.00 en 21.00 uur. Dit is te volgen via www.amnesty.nl/w4rlivestream.

Schrijven heeft effect
Meer dan 6,6 miljoen brieven werden er in 2019 geschreven tijdens Write for Rights. Een nieuw record! Overal in ons land namen mensen rond 10 december de tijd om een brief te schrijven voor een ander. Voor een deel van de jongeren voor wie we actie voerden hadden al die brieven samen effect. Een voorbeeld: Het doodvonnis van de destijds 15 jarige Magai uit Zuid-Sudan werd vernietigd. Maar er zijn nog veel kaarten en brieven nodig om een einde te maken aan veel ander leed en onrecht. Dus doe mee!

Mensenrechtenvlag.
De mensenrechtenvlag wordt op 10 december landelijk gelanceerd, ook in de gemeente Lochem. Hiermee laten we zien dat mensenrechten belangrijk zijn. Deze vlag is een symbool voor gelijkwaardigheid van ieder mens op deze aarde. Deze vlag bestaat nog nergens in de wereld en is dus een uniek, Nederlands initiatief.