Lezing ‘Van Pool tot Pool’

Fotograaf: Rob Reijnen

RUURLO – op vrijdag 11 december om 20.00 uur verzorgt natuurfotograaf Rob Reijnen voor KunstKring Ruurlo een interessante lezing over de ijzige witte wildernis van de Noord- en Zuidpool. Locatie is de Theaterzaal van het Kulturhus, Nieuweweg 5 in Ruurlo.

Rob Reijnen
Deze gepassioneerde landschaps- en natuurfotograaf is al meer dan 40 jaar actief in de fotografie. Zijn grote passie is de natuur op diverse plaatsen in de wereld professioneel in beeld te brengen. Dat lukt hem buitengewoon goed, zoals blijkt uit zijn verhalen en eigen beeldmateriaal van de indrukwekkende natuurgebieden op de Noord- en de Zuidpool. Na jarenlang divisiedirecteur te zijn geweest bij een Amerikaanse multinational heeft Rob, nu hij met pensioen is, meer tijd voor zijn ongecontroleerde hobby, zoals hij het zelf noemt.

Al meer dan 30 jaar werkt hij mee aan kalenders, boeken, tijdschriften, verschillende publicaties. Hij heeft ook meegewerkt aan TV documentaires voor ZDF, RTL en Sat1. Natuurfotografie vraagt veel geduld: soms lukt het pas na uren of zelfs dágen wachten om op het juiste moment het juiste beeld vast te leggen. Maar de resultaten zijn dan ook zeer de moeite waard; in 2009 heeft Rob Reijnen de hoofdprijs gewonnen in de National Geographic fotowedstrijd. Artica en Antartica Rob heeft inmiddels al zeker tien expedities richting Noordpool en ook meerdere reizen richting de Zuidpool ondernomen om de natuur te fotograferen.

Zijn presentatie begint op de Noordpool, een bevroren oceaan omringd door land, bedekt met een spectaculair pak ijs. Het bestaat voornamelijk uit zeeijs. Hier in het noorden liggen gebieden als Spitsbergen, de Varanger, het arctische gedeelte van Canada en het noorden van Finland. In dit dunbevolkte gebied leven de Eskimo’s (Inuit) en de Samen (Lappen) ieder met hun eigen cultuur. Natuurlijk is ook de dierenwereld vertegenwoordigd. De ijsbeer, de walvis, maar ook robben en walrussen ziet men in deze ongerepte wereld. De Zuidpool (Antarctica) is een eiland omringd door de oceaan. Het grootste deel van het oppervlak bestaat uit landijs. Superkoud en een van de meest onaangetaste wildernissen in de wereld. De gierende stormen kunnen gevoelstemperaturen veroorzaken van ver onder de min 100° C. Ook hier heeft Rob onder extreem koude omstandigheden fantastische beelden geschoten van bijvoorbeeld pinguïns, robben en walvissen.

Actuele RIVM maatregelen KunstKring Ruurlo vervult met haar cursussen, lezingen en concerten ook een sociale functie. Daarom is het streven om zoveel mogelijk alle activiteiten, natuurlijk op een verantwoorde manier, door te laten gaan. Meer informatie is te vinden op de website van KunstKring: www.kunstkringruurlo.nl