Maria de Fátima brengt Fado naar Ruurlo met dubbelconcert

Fotograaf: Louis Swart

Ruurlo – op zaterdag 28 november om 15.30 en om 20.00 uur staat de bekende fadozangeres Maria de Fátima op het programma van KunstKring Ruurlo. De concerten vinden plaats in de Theaterzaal van het Kulturhus, Nieuweweg 5 in Ruurlo.

Ingelast middagconcert

Het avondconcert is al uitverkocht, maar Maria de Fátima toonde zich graag bereid om met haar combo ’s middags (bij voldoende belangstelling) hetzelfde concert te geven. In zo’n kleine, intieme setting met slechts 30 bezoekers zal de prachtige fado ongetwijfeld nóg intenser en persoonlijker binnenkomen.
Fado Fado is waarschijnlijk de oudste stedelijke volksmuziek in de wereld en vertegenwoordigt het hart van de Portugese ziel. Luisteren naar Fado is als een bezoek aan Lissabon; er klinkt heimwee in door van zeevaarders, verlangen naar betere tijden, maar ook de zuidelijke warmte en uitbundige vreugde van een straatfeest.

Maria de Fatima
Maria de Fátima zingt al ruim 40 jaar de Fado vol overgave met haar prachtige stem, die geen versterking nodig heeft. Zij is meer dan ‘zomaar’ een zangeres, ze is een fadofenomeen: geboren in 1961 in een volksbuurt van Lissabon (Boavista), begon ze al op 10-jarige leeftijd in het openbaar op te treden. In 1974 won ze de belangrijkste wedstrijd in de wereld van de Fado: ‘Grande noite do Fado’. Daarna stond haar leven op zijn kop: de ‘Miúda de Boavista’ (Little Girl from Boavista) stopte met school en trad overal op, ook met diverse bekende Portugese artiesten.

In 1981 verdween Maria uit beeld. Ze emigreerde naar Amsterdam en leidde daar een rustig gezinsleven. Pas in 2001 keerde ze terug op het podium en veroverde de theaters van Nederland, België en Duitsland.

Maria de Fátima zingt een breed repertoire van traditionele Fado, maar ook een repertoire dat verder gaat dan de context van de fado: of ze nu Jaques Brel, Diana Ross of Maria Bethania vertolkt, vanaf het moment dat Maria begint te zingen, verandert alles in Fado! Volgens haar is Fado “… Een manier om te voelen, een manier om jezelf uit te drukken, kortom: een manier van leven.”

In het afgelopen decennium had Maria een aantal gecombineerde shows met zangers als Thé Lau, Fernando Lameirinhas, Miguel Ramos. Bij haar eigen concerten wordt ze altijd begeleid door Daniel Raposo (Portugese gitaar), Hans van Gelderen (klassieke gitaar) en Felix Hildenbrand (akoestische bas). Met haar optredens in het Kulturhus zal zij, samen met deze uitstekende musici, zowel ’s middags als ’s avonds het publiek ongetwijfeld weer een onvergetelijke ervaring bezorgen.

Actuele RIVM maatregelen KunstKring Ruurlo vervult met haar cursussen, lezingen en concerten ook een sociale functie. Daarom is het streven om zoveel mogelijk alle activiteiten, natuurlijk op een verantwoorde manier, door te laten gaan. Meer informatie is te vinden op de website van KunstKring: www.kunstkringruurlo.nl