Gelderland dunst bezaaid qua fysiotherapeuten

Gelderland telt – relatief gezien – het laagste aantal fysiotherapiepraktijken van Nederland. Per 10.000 inwoners zijn hier 5,9 praktijken te vinden. Dit aantal ligt lager dan het landelijke gemiddelde van 6,6 praktijken per 10.000 inwoners. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer dat – in aanloop naar de Nationale Dag van de Fysiotherapeut – eigen gegevens en data van het CBS analyseerde.

Minste aanbod in Gelderland, Groningen en Overijssel

Na Gelderland zijn per 10.000 inwoners de minste fysiotherapiepraktijken te vinden in Groningen (6,0) en Overijssel (6,1). Mensen met lichamelijke klachten hebben daarentegen de meeste keus in Limburg. Hier zijn namelijk 7,8 fysiotherapiepraktijken te vinden per 10.000 inwoners.

Verschillen zijn groot per gemeente

Per gemeente zijn er grote verschillen te zien in het aanbod fysiotherapiepraktijken. Zo is in Scherpenzeel het aanbod fysiotherapiepraktijken het meest schaars: per 10.000 inwoners zijn hier 3 praktijken te vinden. Ook in de gemeenten Putten (3,3) en Neder-Betuwe (3,7) is het aanbod fysiotherapiepraktijken beperkt.

De grootste uitschieter in Gelderland is de gemeente Hattem, waar per 10.000 inwoners 13,9 praktijken zijn. Ook Overbetuwe (10,9) scoort goed ten opzichte van het aantal inwoners.

Fysiotherapie niet in de basisverzekering

Bas Knopperts van Independer: “Wij horen vaak misverstanden over fysiotherapie. Zo weet lang niet iedereen dat fysiotherapie niet onder de basisverzekering valt en je meestal zelf moet betalen als je hiervoor geen aanvullende verzekering hebt. Er is wel een uitzondering voor mensen met bepaalde chronische aandoeningen. Zij krijgen fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste negen fysio-behandelingen altijd vergoed uit de basisverzekering.”

Meer informatie op Independer over het onderzoek: aanbod fysiotherapiepraktijken per gemeente