Provincie: maak je dorp of stad groen en klimaatslim

Veel plekken in Gelderse steden en dorpen kunnen véél groener. Een groene stad of dorp draagt bij aan de biodiversiteit én is beter voorbereid op weersextremen als gevolg van klimaatverandering. Met de Challenge Groene Icoonprojecten daagt provincie Gelderland gemeenten, ondernemers en andere partijen uit hun stad of dorp groen en klimaatslim te maken. De negen beste projecten krijgen €100.000 om hun project te realiseren.

Groene steden en dorpen

Het gaat niet goed met de natuur in Nederland; de biodiversiteit holt achteruit. En door klimaatverandering hebben we vaker last van extreem weer. Droogte, hitte en hevige regenval komen steeds vaker voor. Gedeputeerde Peter Drenth (biodiversiteit): “We werken in Gelderland hard aan het herstel en versterken van onze biodiversiteit. Dat doen we niet alleen in de natuurgebieden , maar ook in onze wijken en binnensteden is het belangrijk om planten en dieren te helpen. Daar liggen nog veel kansen.”

Meer groen, minder steen

Daarnaast moeten we ons beter voorbereiden op de gevolgen van klimaatextremen. Een oplossing is om steden en dorpen groener te maken en op een andere manier met regenwater om te gaan. Gedeputeerde Peter Kerris (klimaatadaptatie): “We hebben meer groen nodig in onze steden en dorpen om klaar te zijn voor het weer van morgen. Het planten van bomen kan al helpen om hittestress te verminderen. Met meer groen en minder steen houden we ons hoofd koel en onze voeten droog!”

Groene icoonprojecten

Met de challenge daagt de provincie gemeenten, ondernemers, landschapsarchitecten, projectontwikkelaars en grondeigenaren uit om met ideeën te komen om van een grijze, versteende plek in hun eigen stad of dorp een groen icoonproject te maken. Een plek in de bebouwde kom van minimaal 1.000 m2 die groener wordt gemaakt. Dit hoeft niet een aaneengesloten locatie te zijn. Voorwaarde is wel dat de plek publiek toegankelijk is. Het groener maken van een plek houdt in dat er meer variatie komt in planten en uiteindelijk dieren en dat de plek verkoeling biedt bij hitte, regenwater vasthoudt en bezoekers de kans biedt om te bewegen, te recreëren en elkaar te ontmoeten. De locatie wordt zo een groene plek, die anderen inspireert iets soortgelijks te doen.

Win €100.000 voor jouw droomplan

Projectvoorstellen voor Groene Icoonprojecten kunnen ingediend worden vanaf maandag 4 januari 2021. De eerste 20 ingediende voorstellen ontvangen een bijdrage van maximaal € 15.000 aan de ontwerpkosten. Als je vervolgens een ontwerp hebt gemaakt, kan je meedingen voor de hoofdprijs. Een onafhankelijke jury kiest eind 2021 de 9 beste ontwerpen uit. Deze projecten winnen elk een bijdrage van maximaal € 100.000 om je plannen uit te voeren en je droomproject waar te maken. Vanaf 11 november staan het inschrijfformulier en de voorwaarden op www.gelderland.nl/challengegroeneicoonprojecten.