Pleegouders gezocht!

Kinderen die niet bij hun eigen ouders kunnen wonen moet het liefst ‘zo thuis mogelijk’ opgroeien. Als dat bij de eigen ouders niet kan, dan het liefst bij pleegouders. Er zijn dringend meer nieuwe pleegouders nodig, jaarlijks ongeveer 3.500. In Zutphen verblijven minimaal 55 kinderen in pleeggezinnen of staan op de wachtlijst voor een pleeggezin.

In 2019 woonden 23.272 kinderen en jongeren, voor kortere of langere tijd, in een pleeggezin. En het aantal kinderen en jongeren dat pleegzorg nodig heeft groeit ieder jaar.

Zoektocht naar ouders

Er zijn op dit moment minimaal 55 kinderen in Zutphen en Warnsveld die pleegzorg nodig hebben. Het is belangrijk om een goede match te hebben tussen het kind en de pleegouder(s). Met andere woorden: het kind en het pleeggezin moeten goed bij elkaar passen. Een ruim aanbod is daarom wenselijk en noodzakelijk.

Wethouder Annelies de Jonge: “Zutphen heeft een warm hart en daar ben ik trots op. Er zijn al 46 pleegouders/ pleeggezinnen in onze gemeente, maar er zijn nog meer kinderen die hulp nodig hebben. Ik weet zeker dat er meer mensen in Zutphen en Warnsveld zijn die die kinderen geborgenheid, warmte en zekerheid kunnen geven.”

Pleegouder worden

Er zijn verschillende manieren om pleegouder te zijn. Een deeltijd pleegouder of voor een korte tijd, een alleenstaande pleegouder, getrouwd of samenwonend, werkend buiten de deur of niet, met of zonder eigen kinderen; het kan allemaal.

Online bijeenkomst

Op woensdag 11 november van 20.00 tot 21.30 uur organiseert regionale zorgaanbieder Pactum voor de gemeenten Brummen, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen een online informatiebijeenkomst over pleegzorg. Tijdens de online bijeenkomst krijgen geïnteresseerden informatie over de diverse vormen van pleegzorg. Er is tijd om vragen te stellen. Wilt u online aanschuiven? Meldt u dan aan via wordpleegouder@pactum.org.

Meer informatie

Wilt u ook graag een kind of jongere tijdelijk een warm thuis geven? Kijk voor meer informatie op www.openjewereld.nu