Zutphen krijgt mobiele ArcheoHotspot

Stichting Erve Eme krijgt een mobiele ArcheoHotspot: een plek waar bezoekers kunnen meekijken en meehelpen met archeologisch onderzoek. De ArcheoHotspot in Zutphen wordt mobiel, zodat hij straks bijvoorbeeld ook bij opgravingen van het team archeologie kan worden opgesteld. Deze week tekenden vertegenwoordigers van Erve Eme, Erfgoedcentrum Zutphen, Musea Zutphen, Team Archeologie van de gemeente Zutphen en Erfgoed Gelderland hiervoor de samenwerkingsovereenkomst.

ArcheoHotspot is een beproefde methode om het brede publiek met het vak archeologie in aanraking te brengen: je mag even meekijken in de keuken van het archeologisch bedrijf. Maar ook spelenderwijs kennis maken met het vak. Het is met nadruk voor alle leeftijden. “We hebben een basisinrichting met activiteiten voor de bezoekers. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf archeologisch materiaal vasthouden en met behulp van VR archeologische vondsten in 3D bekijken”, vertelt coördinator Julie Winkelman. Er zijn door heel Nederland al bijna twintig ArcheoHotspots te vinden. “Die zitten op vaste locaties, zoals in musea. Wat hier uniek is, is dat wij een mobiele hotspot krijgen. Daardoor kan hij op verschillende plaatsen staan, bijvoorbeeld bij opgravingen, tijdens open dagen van archeologie. En we willen de hotspot ook breder inzetten. Daarvoor zijn we al in gesprek met de Anne Flokstraschool, De Bovenkamer, Buddy to Buddy en Wijkcentrum Waterkracht.”

De betrokken partijen waren voor de ondertekening uitgenodigd bij Erve Eme, de locatie waar de ArcheoHotspot zijn basis krijgt. Wethouder Mathijs ten Broeke is blij dat de ArcheoHotspot dit jaar al kan worden ingezet. “Ik zie gelukkig steeds meer voortgang in het verbinden van de erfgoedpartijen in de stad. Ik ben er trots op dat Erve Eme nu zo’n serieuze partner van ons wordt in de publieksactiviteiten voor archeologie. De stichting krijgt niet alleen meer bereik, maar ook uitzicht op een bredere financiële basis. De ontwikkeling van deze mobiele ArcheoHotspot sluit naadloos aan op de ambitie van het college. We maken samen met de erfgoedpartijen Zutphen tot hét regionaal erfgoedcentrum.”