Harmke van de Straat Beste Buur van 2020

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve feliciteert Harmke van de Straat met haar verkiezing. Foto: Geert de Groot.

Almen – de Straat uit Almen een verrassingsbezoek van burgemeester Sebastiaan van ’t Erve. Gewapend met bloemen, oorkonde en waardebon bezocht hij Harmke onverwacht op het moment dat ze aan het werk was in museum STAAL. De verrassing was groot toen Harmke hoorde dat zij dit jaar de Beste Buur van de gemeente Lochem is. In het kielzog van de burgemeester kwamen alle buren om haar te feliciteren. Hanneke Westland en Arjan Klein Hazebroek, samen Beste Buur van afgelopen jaar, gaven de wisselbeker voor de Beste Buur aan Harmke door.

Echt naoberschap met een groot hart voor iedereen
In de zomervakantie konden inwoners iemand nomineren voor de verkiezing van de Beste Buur van 2020. Vorige week boog de jury zich over alle nominaties. Harmke van de Straat kwam overtuigend als de Beste Buur van het jaar naar voren. In de nominatie las de jury het echte noaberschap in zijn moderne vorm: niet opdringerig, niet controlerend maar open voor iedereen. Harmke heeft hart voor de Almense gemeenschap. Ze biedt iedereen een helpende hand, spontaan, gevraagd en ongevraagd en ongeacht wie het betreft. Ze houdt een oogje in het zeil bij haar 103 jaar oude buurvrouw en verzorgt spontaan nu en dan een maaltijd voor haar overbuurman. Wie nieuw in het dorp komt wonen wordt hartelijk verwelkomd en voor hen staat koffie en thee klaar. Naast dat alles doet ze ook nog eens vrijwilligerswerk bij onder andere Ons Huis, museum STAAL en de Almense kerk. Met recht een vrouw die iedereen als buur zou willen hebben!

Nominatie
Buurvrouw Gerda Goorman nomineerde Harmke in de wetenschap dat veel andere buren dit van harte steunen. Ze omschreef Harmke als “Een hartelijke, vrolijke, ruimdenkende vrouw die er voor een ander wil zijn en ook daadwerkelijk is”.
Verkiezing Beste Buur
GoedeBuren Lochem organiseert sinds 2015 de verkiezing van de Beste Buur van Lochem. Een goede buur zijn is soms niet makkelijk maar vaak gaat het juist heel goed. De Beste Buur is iemand die veel voor de buren en voor de buurt over heeft. Kortom, iemand die ieder graag als buur heeft. Elk jaar komen er uit de hele gemeente nominaties binnen van mensen die een inwoner de titel van Beste Buur gunnen. Een jury beoordeelt de nominaties en selecteert de uiteindelijke Beste Buur van het jaar. “Maar”, zegt de jury er steevast bij, “je hoeft echt niet de Beste Buur te zijn om toch als goede buren naast elkaar te wonen”.

GoedeBuren
GoedeBuren is een organisatie vanvrijwilligers, die inwoners van de gemeente Lochem helpen bij overlast door buren of buurtgenoten. Ze adviseren over mogelijkheden om het op te lossen en helpen bewoners om met de buren in gesprek te komen over het probleem. Jaarlijks kloppen zo’n 40 mensen bij GoedeBuren aan. Meer weten? Kijk dan op www.goedeburenlochem.nl.