Waarom schrijf je me niet Post uit de vergetelheid in de Walburgiskerk

Foto: Thea en Wolfgang. Foto uit het familiearchief van Mirjam Schwarz

Zutphen- De tentoonstelling ‘Waarom schrijf je me niet, post uit de vergetelheid’ is van 30 september tot en met 28 november te zien in de Walburgiskerk te Zutphen. Foto’s, films, dagboeken en brieven vertellen het zeer persoonlijke verhaal van vijf mensen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dankzij de samenwerking van het Erfgoedcentrum Zutphen en de Walburgiskerk is het mogelijk deze tentoonstelling van de Lotty Veffer Foundation in Zutphen te laten zien.

‘Waarom schrijf je me niet, post uit de vergetelheid’ maakt onderdeel uit van de activiteiten in het kader van het themajaar 75 jaar vrijheid gemeente Zutphen. De expositie toont hoe van de vijf mensen hun privacy en identiteit werden afgenomen. Ze hadden geen idee wat hen te wachten stond en geen mogelijkheid om aan hun lot te ontkomen. Een van die mensen is Thea Windmuller, die gedurende de Tweede Wereldoorlog in Zutphen woonde en werkte. Zij had verkering met Wolfgang Maas, een Joodse jongen, die in 1936 op 16-jarige leeftijd uit Duitsland naar Winterswijk vluchtte. Dagboeken van Thea en brieven van Wolfgang vertellen over hun liefde, de vervolging, hun onderduik en ondergang.

Vluchtelingenkwestie
Met het verhaal van Wolfgang en Thea snijdt de tentoonstelling de vluchtelingenkwestie aan en laat het de parallellen zien tussen het vluchtelingenbeleid voor de Tweede Wereldoorlog en nu. Het is een reizende tentoonstelling die ook in Duitsland wordt geëxposeerd.

Overlevende
De tentoonstelling is een initiatief van de Lotty Veffer Foundation. Lotty Huffener-Veffer (1921-2018) overleefde als enige van haar gezin de Tweede Wereldoorlog. De oorlog en die overleven bepaalden de rest van haar leven. Ze vond dat het verhaal moest worden blijven verteld.

Mirjam Schwarz schreef het verhaal van Thea en Wolfgang op in haar boek Ik hoop dat alles weer gewoon wordt. Op dinsdag 30 september opent zij, samen met Mirjam Huffener, de dochter van Lotty Veffer, om 16.30 uur de tentoonstelling. Wie de opening wil bijwonen kan zich aanmelden bij kees@walburgiskerk.nl.

De tentoonstelling is toegankelijk voor alle bezoekers van de Walburgiskerk. De entreeprijs voor een bezoek aan de kerk bedraagt € 2,50. De openingstijden zijn in oktober van woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en in november van woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. Op alle dinsdagen is de kerk gereserveerd voor bezoek door middelbare scholieren. Scholen zijn van harte welkom zich hiervoor aan te melden. Zie voor informatie: www.walburgiskerk.nl.