De Burgerzaal is weer open voor publiek

Zutphen – Ruim twee maanden bleven de deuren gesloten, maar vandaag is de Burgerzaal weer open voor het publiek. Meteen om twaalf uur verwelkomden de gasten van Het Gilde al de eerste gasten.

Anita Meijer en Cees Lagendijk uit Numansdorp: “Omdat onze vakantie naar Italië niet doorging, zijn we naar de Achterhoek gegaan. We kwamen hier toevallig langs.” De gids wijst voorbijgangers in de Lange Hofstraat op de entree, die vanwege de coronamaatregelen veranderd is. Bezoekers worden nu opgevangen bij een zijdeur in het oude stadhuis. Daar kunnen ze hun handen desinfecteren en vervolgens via een vaste route de trouwzaal en de Burgerzaal bekijken. Daar is ook de uitgang. Op de grond staat de route duidelijk aan gegeven. Meijer reageert verheugd als ze hoort dat de route in de trouwzaal begint. “Krijg ik hem toch nog eens de trouwzaal in”, lacht ze.

De route is zorgvuldig uitgedacht en de openstelling van de Burgerzaal voldoet aan alle richtlijnen van het RIVM. Een bezoek is daarom verantwoord. Uiteraard wordt bezoekers wel gevraagd thuis te blijven als ze verkoudheidsklachten hebben en om in de Burgerzaal voldoende afstand van elkaar te houden.

“Samen met Het Gilde, het Erfgoedcentrum en onze stadhuisbodes hebben we veel werk verzet om de historische zaal weer te kunnen openstellen. Het is anders dan hoe we het gewend waren, maar op deze manier kunnen we de Burgerzaal toch weer aan veel bezoekers laten zien. Afgelopen jaren is gebleken dat toeristen graag binnen kijken en we willen hen die kans niet ontnemen. Ik vind het belangrijk om zo een bijdrage te leveren aan ons toeristisch aanbod en het economisch herstel van de binnenstad”, aldus wethouder Mathijs ten Broeke.

De Burgerzaal is voorlopig geopend van donderdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.