Eeuwenoud lakenlood gevonden in Zutphen

Zutphen – Een amateurarcheoloog vond onlangs een lakenlood op het strand langs de IJssel bij Zutphen. Uit onderzoek bleek dat het een keurlood is van laken (textiel) van de stad Amsterdam. Dit soort loodjes werd aan dure stoffen bevestigd als een keurmerk en teken van kwaliteit, waar de betreffende stad garant voor stond. Handelaren waren er op die manier zeker van dat ze geen slechte kwaliteit laken kochten. Het gevonden lakenlood is geschonken aan de gemeente en daarna direct geconserveerd en schoongemaakt. Bezoekers van het Stedelijk Museum, die vanaf 1 juni weer naar binnen mogen, vallen met hun neus in de boter nu dit bijzondere stukje geschiedenis meteen te bewonderen is in de vitrine van het Zutphense kwadrant.

Het 3,8 mm grote ronde lood dateert uit ca. 1400 en toont een koggeschip. Dit handelsschip werd in de middeleeuwen lange tijd als symbool gebruikt op de stadszegels van Amsterdam, naast de bekende drie andreaskruizen. Die staan ook op de keerzijde van het Zutphense lood afgebeeld.
De vondst duidt op vroege handelsrelaties tussen Zutphen en Amsterdam, waarbij kostbare textiel werd verhandeld. Zutphen zelf had in de 14e en 15e eeuw zelf een bescheiden lakenindustrie maar importeerde vooral laken uit diverse andere steden. Er worden regelmatig lakenloden in Zutphen gevonden maar dit exemplaar is bijzonder. Het is niet alleen erg oud, maar vooral erg mooi en goed bewaard gebleven. De afbeelding van het koggeschip is echt ‘een plaatje’.

Wethouder Matthijs ten Broeke zag de vondst via een online videoverbinding en was meteen enthousiast: ‘Echt een prachtige vondst en mooi dat we het in onze gemeentelijke collectie kunnen bewaren. Dankzij de vinder die het aan ons heeft gegeven, kunnen nu veel meer mensen genieten van deze kleine schat uit de bodem.’

Na afloop van de expositie zal het straks bewaard worden in het gemeentelijk depot van bodemvondsten.

NB: alle musea kunnen voorlopig alleen bezocht worden met vooraf gekochte tickets. Meer info hierover staat op de desbetreffende websites.

1 gedachte over “Eeuwenoud lakenlood gevonden in Zutphen

Reacties zijn gesloten.