4 en 5 mei zijn we thuis, vlag mee en deel het vrijheidsvuur

Lochem – Op 4 en 5 mei herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid. Dit jaar doen we dat vanwege de coronamaatregelen thuis. Alle herdenkingen op 4 mei met publiek zijn afgelast. Wel leggen vertegenwoordigers uit elke kern op 4 mei bloemen. Hierbij is geen bestuurlijke vertegenwoordiging aanwezig. Kom hier niet naartoe. De gemeente maakt een beeldverslag van de bloemleggingen. Wat gebeurt en kan er wel?
Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “We herdenken en vieren dit jaar op een heel bijzondere manier. Helaas komen we niet samen. Blijf zoveel mogelijk thuis. Ondanks alle beperkingen hoop ik dat we op 4 mei allemaal de oorlogsslachtoffers herdenken. En dat u thuis met de activiteiten meedoet”.

• Volg op 4 mei thuis de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.
• Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58,30 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Heeft u een blaasinstrument, speel de Taptoe dan mee vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.
• Met het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt de gemeente u om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen in plaats vanaf 18.00 uur. Ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers, vanwege 75 jaar vrijheid.
• De gemeente vraagt u om op 5 mei te vlaggen voor 75 jaar vrijheid. Deel uw foto via social media met de hashtags #Lochem75jaarvrijheid #vlagmee. Onder inzenders verloot de gemeente een jubileumvlag 75 jaar vrijheid.
• In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen voor Hotel de Wereld het Vrijheidsvuur ontstoken in aanwezigheid van de staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis. Elk jaar wordt het vuur in de nacht van 4 op 5 mei door heel Nederland verspreid. De lopers van Sportclub ’88 kunnen het helaas niet naar de gemeente brengen. U kunt wel thuis het vredesvuur digitaal ontsteken via www.vrijheidsvuur.nl
• Bekijk de mooie filmportretten over oorlog en vrijheid op www.lochem.nl/75jaarvrijheid