In de boekhandel: Een Zutphens oorlogsdagboek

De verkeers- en spoorbrug over de IJssel nadat deze is opgeblazen bij de gevechten tijdens de bevrijding. (foto Piet Dullaert, collectie Regionaal Archief Zutphen)

Zutphen – Op 8 april, 75 jaar na de bevrijding van Zutphen, verschijnt Een Zutphens oorlogsdagboek, Piet Dullaert. Gosse Koolstra heeft dit dagboek van Zutphenees Piet Dullaert (1920-2011) bewerkt tot een boek. Het wordt woensdagmiddag gepresenteerd in een uitzending van Samen voor Zutphen bij B-FM. Deze uitzending is tussen 16.00 en 17.00 uur te volgen, onder andere op de website van B-FM.

De Zutphense ondernemer Piet Dullaert hield zes jaar lang, van 21 juni 1939 tot 12 mei 1945, een oorlogsdagboek bij. Hij noteerde behalve familiegebeurtenissen ook wat er zich in Zutphen en omgeving afspeelde. Daarbij maakte hij talloze foto’s, soms met gevaar voor eigen leven.

De 8ste april is niet toevallig gekozen. Het is de 75ste Bevrijdingsdag van de binnenstad van Zutphen. 12 april is de honderdste geboortedag van Piet Dullaert. In zijn leven maakte Piet zich zeer verdienstelijk voor het archief en de monumentenzorg. De reden voor de Historische Vereniging Zutphen (HVZ) en het Wijnhuisfonds om de uitgave financieel mogelijk te maken.

Leden van de Werkgroep Bouwhistorie (HVZ) vroegen aan Dullaert waarom hij zo’n schat aan informatie nooit heeft gepubliceerd. Zijn antwoord was nuchter en eenvoudig: “Je moet doen waar je goed in bent.” Nu hebben neerlandicus Gosse Koolstra en stadsarcheoloog Michel Groothedde die uitdaging opgepakt. Zij maakten van de oorspronkelijke aantekeningen een 208 pagina’s tellend boek, met talloze foto’s en illustraties. Het boek is uitgegeven door het Erfgoedcentrum Zutphen en Uitgeverij Diepenmaat. Vanaf 8 april ligt het in Warnsveld en Zutphen in de boekhandels voor 17,50 euro.