Klokken vieren vrijheid in Warnsveld en Zutphen

De Spittaalstraat met vlaggen ter ere van de bevrijding van de Duitse bezetting na de Tweede Wereldoorlog. (foto Piet Dullaert, collectie Regionaal Archief Zutphen)

Zutphen – Exact 75 jaar na de bevrijding laat de gemeente de klokken horen in Warnsveld en Zutphen. Ook het carillon doet mee. Hiermee haakt de gemeente Zutphen aan op de nationale carillon-estafette die al op 14 september 2019 in Maastricht begon. Toen was het precies 75 jaar geleden dat de Limburgse hoofdstad, als eerste grote stad van Nederland, werd bevrijd.

Onder de noemer ’75 klokken vieren 75 jaar vrijheid’ is in de estafette het spoor van de bevrijders te volgen door Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland en naar het noorden. Alle beiaardiers spelen een programma met muziek uit de bevrijdingstijd.

Warnsveld als eerste
In de gemeente werd Warnsveld als eerste bevrijd, op 5 april. Daar klinken op zondag 5 april om 12.00 uur de klokken van het carillon van de Martinuskerk, daarna luiden de kerkklokken en klokken van ’t Nut en Den Bouw.

Daarna Zutphen
Op woensdag 8 april, de dag waarop de stad Zutphen 75 jaar geleden werd bevrijd, luiden om 12.00 uur klokken in de hele stad. De klokken van de Nieuwstadskerk, Broederenkerk en de Walburgiskerk zijn dan te horen. Daarna, om 12.15 uur, bespeelt beiaardier Frans Haagen het carillon van de Wijnhuistoren. Burgemeester Annemieke Vermeulen: “Met het grootste instrument van de gemeente staan de gemeente stil bij de bevrijding 75 jaar geleden. De gemeente realiseerd zich dat nu niet iedereen hiervan kan meegenieten. Zet vooral je raam open en blijf zoveel mogelijk thuis, zoals het RIVM voorschrijft.”

Vlaggen op 14 april
De gemeente Zutphen werd niet in één dag bevrijd. Burgemeester Annemieke Vermeulen: “Om toch collectief de bevrijding te vieren, roepen we als gemeente alle inwoners op om op dinsdag 14 april de vlag uit te hangen. Dan is het 75 jaar geleden dat De Hoven en daarmee de hele gemeente Zutphen bevrijd is.”