IVN wandeling bij Diepenheim

Diepenheim – Zondag 8 maart organiseert natuurorganisatie IVN afdeling Noord-Midden Achterhoek een mooie wat langere wandeling bij Diepenheim. Een plaats gelegen aan de noordrand van haar werkgebied op de grens met Overijssel.
Diepenheim zelf is een centrum voor beeldende kunst en staat daarnaast bekend om zijn kastelen en havezaten. Het heeft daarom zowel historisch, cultureel als qua natuur veel te bieden.
De 7 km lange wandeling start in het centrum. De tocht gaat verder via de lieflijke Regge naar Havezate ´t Westerflier. Daarna loopt de route door het bos van landgoed Diepenheim naar Huize Diepenheim.

´t Westerflier ontstond in 1536 waar de toen nog te bevaren Regge aftakte van de Schipbeek. De ontginning van het heidegebied begon zo’n 150 jaar geleden. Vandaar de rechte lanen in de productiebossen en de licht glooiende weilanden op de hoger gelegen zandgronden. Huize Diepenheim is de oudste havezate van Diepenheim en wordt al vermeld in 1105. Het statige huis is particulier bezit.
Het stroomgebied van de (Boven)Regge is de laatste jaren afgegraven tot een soort dal. Daardoor kronkelt het riviertje door Diepenheim heen om uiteindelijk voorbij Ommen in de Vecht uit te monden. Deze natuurontwikkeling zorgt voor bijzondere plantengroei en een foeragegebied voor kleinwild en reeën.
De waterhuishouding in het gebied is in beheer van De Vechtstromen. Als gevolg van de twee droge zomers is er nu extra aandacht voor het waterpeil in de grachten rondom de havezaten. De IVN natuurgidsen zullen er onderweg meer over vertellen.
Ongeveer halverwege de wandeling is er een pauze gepland bij ’t Westerflier. Daar is voor een kleine bijdrage koffie of thee te verkrijgen.

Deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage is echter welkom. Aanmelden is niet nodig. De wandeling duurt ongeveer drie uur en start om 13.30 uur. De startplaats is Parkeerplaats Hagen 7 en 8, 7478 AJ Diepenheim.
Nadere info bij de hoofdgids Johanna Logtenberg. 0573-256370, johanna51@zonnet.nl