Lochem ontvangt Bachkoor Holland en Concertgebouw Kamerorkest voor Matthäus Passion

Lochem – Het beroemde oratorium van Johann Sebastian Bach – de Matthäus Passion (BWV 244) – vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus Christus volgens het Evangelie naar Mattheus. Het werk staat dit voorjaar opnieuw op de lessenaar van het Bachkoor Holland en het internationaal gerenommeerde Concertgebouw Kamerorkest. De internationale solisten zijn Mikael Stenbaek (Evangelist), Niklaus Kost (Christus), Julia Neumann (sopraan), Helen Charlston (mezzosopraan), Thomas Michael Allen (tenor) en Halvor Melien (bas). Het concert vindt m.m.v. het Haags Matrozenkoor plaats onder leiding van dirigent Gijs Leenaars op zaterdag 4 april in de Grote of Sint Gudulakerk in Lochem. Aanvang 19:30 uur.

Bachs Matthäus Passion is een tijdloos verhaal van lijden, verzoening en vergeving, van vriendschap en verraad, eerzucht en opoffering. Het behoort tot de machtigste en ontroerendste vertolkingen van het lijdensverhaal van Christus. Dit magistrale stuk is één van de onbetwiste muzikale monumenten uit de klassieke muziek. De Sint Gudulakerk in Lochem lijkt qua decor en akoestiek te zijn gemaakt voor Bachs wonderschone meesterwerk.
Het Bachkoor Holland wordt sinds de oprichting in 1921 geroemd om het bijzonder hoge niveau van zijn uitvoeringen, die zeer trouw zijn aan de originele partituren van Bach. Dirigent Gijs Leenaars is, naast de vaste dirigent en artistiek leider van het Bachkoor Holland, chef-dirigent en artistiek directeur van het Rundfunkchor van Berlijn. Hij dirigeert de Matthäus Passion jaarlijks met veel plezier vanuit een partituur dit letterlijk met tape aan elkaar hangt. Ieder seizoen bekijkt hij het werk alsof hij het voor het eerst ziet om nieuwe inzichten over de muziek te krijgen.
Uitvoerenden
Bachkoor Holland, Concertgebouw Kamerorkest, Haags Matrozenkoor onder leiding van Gijs Leenaars. De internationale solisten van 2020 zijn Mikael Stenbaek (Evangelist), Niklaus Kost (Christus), Julia Neumann (sopraan), Helen Charlston (mezzosopraan), Thomas Michael Allen (tenor) en Halvor Melien (bas).
Informatie/ tickets
Zaterdag 4 april, 19:30 uur
Grote of Sint Gudulakerk, Markt 2, 7241 AA Lochem
Reserveren: www.bachkoorholland.nl / Nationale Theaterkassa 0900-9203 (€ 0,45 pm).