Winterwandeling op de buitenplaatsen Het Enzerinck en Den Bramel in Vorden

Vorden – Even ten noorden van Vorden is op zondagmiddag 9 februari een mooie IVNwandeling uitgezet. De route gaat door de parkbossen van Het Enzerinck en Den Bramel. De gidsen van IVN-afdeling Noord-Midden Achterhoek zullen onderweg veel vertellen over natuur en cultuur. Ook geven ze aandacht aan welke knop bij welke boom hoort.
In het verleden zijn door Natuurmonumenten veel herstelwerkzaamheden uitgevoerd. De historische wandelpaden zijn in ere hersteld. De grachten en vijvers zijn uitgediept, terwijl het rozeneiland opnieuw een rozenberceau heeft gekregen. Langs de vroegere oprijlaan zijn de bomen gekapt en weer voorzien van twee dubbel rijen lindes. Ook zijn er in het parkbos mooie doorkijkjes gecreëerd.

Het bos is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Dat betekent een meer natuurlijke landschappelijke inrichting met hoogteverschillen, slingerpaden, slingerende vijvers en een afwisseling tussen open terrein en boompartijen. Onderweg is ook Grootvaders Huisje te zien, een speelhuisje, dat door de bewoners van het landhuis in 1928 werd gebouwd voor hun kleinkinderen. Het Huisje is door Natuurmonumenten gerestaureerd, maar helaas recent door vandalen bezocht.

Het oude Enzerinck is voor het eerst genoemd in 1378. Vroeger was het een boerderij en koetshuis. Nu is het particulier bewoond. Daarnaast ligt het nieuwe Enzerinck gebouwd in 1835-1836.
Het nabijgelegen landgoed Den Bramel werd ook al in veertiende eeuw genoemd met waarschijnlijk een versterkte woning. Kasteel Den Bramel met houtloods, brug, prieel, koetshuis en moestuin(muur) zijn vanwege hun schoonheid en het cultuurhistorisch belang Rijksmonumenten.
Om het kasteel ligt een oud geometrische grachten- en lanensysteem, dat zich kenmerkt door strakke lijnen en figuren. Naast het koetshuis staat een oude elektriciteitscentrale, die vroeger stroom leverde aan het kasteel en de bijgebouwen. Nu is het particulier bewoond. Voor het kasteel ligt tussen de esgronden een oude verdiepte oprijlaan met zomereiken als laanbomen.

In het bos en de kasteeltuin staan veel markante en monumentale oude bomen. In het parkbos staat een zeer oude Oosterse plataan. Vroeger stond er ook een imposante rode beuk. Door o.a. tonderzwammen is deze dood gegaan. Wat er nog staat is een geweldig mooie stam zonder takken (kabouterboom).
De gehele wandeling is ongeveer 5 km lang. De start is om 14.00 uur. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Halverwege de wandeling is er koffie en thee tegen betaling van 50 eurocent. De start is op de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Almenseweg. Postcode 7251 HN Vorden.
Info bij de hoofdgids Willem Boerman willemboerman1@gmail.com 06-50586340