Gelre Zutphen ontvangt herinnerbox voor patiënten van de Lions Club

Zutphen/Lochem – Verpleegafdelingen interne geneeskunde, longziekten en oncologie van Gelre ziekenhuizen Zutphen hebben van de Lions Club Lochem en omstreken een schenking ontvangen waarmee zij een herinnerbox konden aanschaffen. In het kader van de opleiding tot geriatrie verpleegkundige had een verpleegkundige door gesprekken met collega’s van andere ziekenhuizen ontdekt dat een herinnerbox patiënten kan helpen tijdens hun opname om verveling tegen te gaan en de opname in het ziekenhuis aangenamer te maken. Daarom had zij een aanvraag ingediend bij de Lions Club Lochem voor financiering van de box. Die aanvraag is nu gehonoreerd en dankbaar in ontvangst genomen.

Vermaak tijdens opname in het ziekenhuis
Patiënten op de verpleegafdelingen interne geneeskunde, longziekten en oncologie van Gelre Zutphen komen voornamelijk uit de regio Zutphen, Lochem en omgeving, mede omdat Gelre ziekenhuizen onder andere ook een polikliniek in Lochem heeft. Wanneer patiënten weer aan de beterende hand zijn, maar nog niet naar huis kunnen, zijn zij niet altijd in staat om zichzelf te vermaken. Niet alle patiënten hebben een uitgebreid sociaal netwerk. Daardoor kan het zijn dat zij tijdens de opname niet veel bezoek ontvangen. Het ziekenhuis is voor hen een vreemde plek en dat kan op deze – vaak oudere – patiënten veel effect hebben. Als een patiënt ook nog kampt met acute verwardheid (delier) of aan dementie lijdt, kan een ziekenhuis opname nog meer onrust veroorzaken.
De behoefte bestond om deze patiënten vertier te kunnen bieden in de vorm van een herinnerbox. In deze box zitten materialen zoals: een cd-speler en cd’s met liedjes van vroeger; boeken met verhalen en foto’s over de tijd van toen, bijvoorbeeld over de jaren ‘50 en ’60 van de vorige eeuw, de Achterhoek en het Koninklijk Huis; en kleurplaten en kleurpotloden. Dit helpt want muziek en foto’s van vroeger brengen vaak emoties en herinneringen terug. En dat kan weer aanleiding zijn voor een gesprek hierover met een medepatiënt, of met een medewerker tijdens de verzorging.

Donatie van Lions Club Lochem en omstreken
Voor Lions Club Lochem en omstreken was het niet moeilijk om dit initiatief uit te kiezen en te ondersteunen. De serviceclub zet zich onder het motto “We Serve” in voor lokale goede doelen in Lochem en omgeving met name gericht op de jeugd en ouderen. Een aangenamer ziekenhuisverblijf aan patiënten bieden past daar uitstekend bij. Lions Lochem Helpt zamelt overbodig geworden spullen in die op Marktplaats worden verkocht. Alle opbrengst gaat naar de goede doelen die de club ondersteunt. Meer informatie op https://lclochem.blogspot.com/.