Einde zwemseizoen, alle waarschuwingen en negatieve zwemadviezen ingetrokken

Regio – Het zwemseizoen is voorbij en daarmee vervallen de periodieke controles van de kwaliteit van de Gelderse zwemplassen. De provincie Gelderland heeft de waarschuwingen, negatieve zwemadviezen en verboden ingetrokken. Het zwemseizoen loopt formeel van 1 mei tot en met 30 september. In deze periode houdt de provincie de kwaliteit van het zwemwater goed in de gaten.

Het intrekken van de waarschuwingen en negatieve zwemadviezen betekent niet dat er momenteel geen problemen met de waterkwaliteit meer zijn of kunnen ontstaan. Mensen die buiten het officiële zwemseizoen nog willen zwemmen in zwemplassen, moeten zelf alert zijn op de kwaliteit van het water. Dus niet zwemmen als het water er niet goed uit ziet, bijvoorbeeld als er drijflagen zijn van blauwalgen of als er dode dieren in of bij het water liggen. Overigens zullen er door het matige weer en de sterk gedaalde watertemperatuur nauwelijks nog zwemmers te vinden zijn in de Gelderse zwemplassen.

Ingetrokken waarschuwingen en negatieve zwemadviezen.

De provincie Gelderland gaf waarschuwing af i.v.m. de aanwezigheid van potentieel toxische blauwalgen en zwemmersjeuk voor de volgende zwemlocaties:

· Camping De Schans in Alphen aan de Maas;
· Wylerbergmeer in Ubbergen;
· De Spiegelwaal in Nijmegen;
· Camping de Rietschoof in Aalst;
· De Oude Pol in Nunspeet;
· Walburgen in Gendt;
· Maaslanden in Appeltern;
· Hanzeland in Maasbommel;
· Camping Betuwe in Kesteren;
· Vakantiepark Het Eiland van Maurik in Maurik;
· Recreatieplas Het Eiland van Maurik in Maurik;
· Bronsbergenmeer in Zutphen;

Alle waarschuwingen en negatieve zwemadviezen zijn nu ingetrokken.

Zwemwatergedeputeerde Ans Mol: “We hebben een natte zomer achter de rug. Dat houd ook in dat er minder in ons Gelders zwemwater is gezwommen. Opmerkelijk is dat er wel meer waarschuwingen zijn afgegeven. Maar dat doen we voor uw veiligheid. Dat betekent overigens niet dat de zwemwaterkwaliteit achteruit is gegaan. We blijven inzetten op veilig en verantwoord zwemmen.”

Start controles 2024
De eerstvolgende controle van de waterkwaliteit vindt half april 2024 weer plaats. Vlak voor het begin van het nieuwe zwemseizoen.

Provincieloket
Mensen die een klacht of vraag over het zwemwater hebben, kunnen op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur bellen met het Provincieloket, tel. (026) 359 99 99. Mailen kan naar provincieloket@gelderland.nl