Gemeente Zutphen betreurt slachtoffers aardbeving Turkije en biedt steun

Fotocredit: Pixabay

Bij de aardbeving van 7 februari zijn tot ons grote verdriet ook twee inwoners van Zutphen om het leven gekomen. Naar een derde inwoner wordt op dit moment nog gezocht. Onze gedachten zijn bij hem, bij zijn gezin en bij de hele familie en vriendenkring, die al zoveel verdriet te dragen krijgen. Daarnaast zijn er meer dan tien familieleden van Zutphenaren omgekomen. De overleden inwoners en hun familie zijn diep geworteld in de Zutphense samenleving. Ze hebben veel betekend met hun bijdragen in onze sportverenigingen en in onze ondernemerswereld. Onze hele gemeente is hier stil van. Ook het college van burgemeester en wethouders leeft intens mee met deze familie en al hun dierbaren. Om hen zoveel mogelijk tot steun te zijn organiseert de gemeente Zutphen het volgende:

 

  • Vanaf donderdag 9 februari 17.00u is het mogelijk om op het stadhuis een condoleanceregister te tekenen om medeleven te betuigen aan alle slachtoffers van deze ramp. Het register is op donderdag toegankelijk tot 19.30u en op alle andere dagen van 8.30u-17.00u.
  • Het college stelt de gemeenteraad op 9 februari tijdens de raadsvergadering voor om per inwoner 2 euro te doneren aan het dorp Antakya, de plek waar Zutphen zich nu zo verbonden mee voelt. Dat komt neer op 100.000,- euro. Na akkoord en overleg met de familie komt deze bijdrage geheel ten goede aan de hulp ter plekke en wederopbouw die nodig is
  • In diezelfde raadsvergadering zal de gemeenteraad in een moment van stilte haar steun en verbondenheid met de slachtoffers en hun nabestaanden tot uitdrukking brengen
  • Voetbalclub AZC, die eveneens hard getroffen is door dit verlies, organiseert zaterdag 11 februari een inzamelingsactie voor hulpgoederen. De gemeente ondersteunt deze actie en beveelt deze van harte aan bij iedereen die iets kan missen
  • De familie heeft inmiddels een crowfunding gestart, ook deze beveelt de gemeente van harte aan: nl/nl/fundraising/noodhulp-voor-hatay-turkije
  • De gemeente heeft bij monde van de burgemeester de familie aangeboden om hen te ondersteunen bij alles wat er op hen afkomt, en hen waar nodig ook helpen bij alles wat er op hen afkomt

    Burgemeester Wimar Jaeger: ‘Het is een vreselijke ramp, voor ontzaglijk veel mensen en het komt wel heel dichtbij nu er inwoners van Zutphen bij betrokken zijn. Ik heb vandaag familieleden gesproken en zij doen wat ze kunnen om hun geliefde te vinden, ondanks het verdriet wat ze te verwerken hebben. Ik ben intens geraakt door hun verhalen. Als gemeente doen we daarom wat we kunnen om hen te ondersteunen. Dit zullen we blijven doen zo lang het nodig is.’