Museum Henriette Polak presenteert met vier partners de Zomer van Jeanne

Jeanne Bieruma Oosting, Zelfportret met palet (collectie Fries Museum)

Museum Henriette Polak in Zutphen organiseert samen met vier andere culturele instellingen ‘de Zomer van Jeanne’. Een serie tentoonstellingen over het leven en werk van Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994). Jeanne Oosting voldeed volstrekt niet aan de geijkte vrouwelijke en mannelijke stereotypen; ze was krachtig en kwetsbaar tegelijk. Het verhaal over het leven en werk van Jeanne Bieruma Oosting wordt verteld in verschillende delen, die elkaar aanvullen en versterken. Samen bieden ze de bezoeker het complete verhaal over haar leven en werk. Elk deel is in een ander museum te zien, namelijk in Museum STAAL, Museum Belvédère, Nobilis Centrum voor Prentkunst, Museum Maassluis en Museum Henriette Polak.

In Museum Henriette Polak in Zutphen is een grote overzichtstentoonstelling, met een uitgelezen selectie uit haar veelzijdige oeuvre, aangevuld met foto’s en niet eerder getoonde egodocumenten. Het meeste werk dat bij Museum STAAL te zien is, is afkomstig uit privécollecties, Museum Belvédère in Heerenveen toont haar tijd in Friesland en Parijs, Museum Maassluis haar reizen naast diverse werken over dieren, interieurs en landschappen, bij Stichting Nobilis in Fochteloo is haar grafisch werk en dat van haar vrienden te zien. De prijswinnaars van de Jeanne Oostingprijs 2022 exposeren hun werk in kunstlocatie Rozenstraat in Amsterdam. Verder organiseert Historische Vereniging Beetsterzwaag een buitententoonstelling over Jeanne Oosting in Beetsterzwaag. Zeven maal Jeanne Oosting in ‘De Zomer van Jeanne’.

De kunstenares
Jeanne Oosting, Fries van geboorte, woonde en werkte in Friesland, Gelderland, Parijs en Amsterdam. Als kind woonde ze jarenlang op landgoed De Cloese bij Lochem, op latere leeftijd afwisselend in Almen en Amsterdam. Bij de oprichting van Museum Henriette Polak in de jaren zeventig was ze nauw betrokken. In 1970 initieerde zij de Jeanne Oosting kunstprijs voor figuratieve schilderkunst, die sindsdien jaarlijks aan twee kunstenaars wordt uitgereikt. Vooral met haar grafische werk maakte Jeanne Oosting internationaal naam. Zij zette hiermee de toon voor een nieuwe visie op de grafische kunst als autonome kunstvorm. Dat deed zij met verve, dankzij haar experimentele aanpak, uitmuntende vakmanschap en gedurfde onderwerpskeuze.

Biografie
De serie tentoonstellingen is tot stand gekomen op initiatief van Jolande Withuis, en is gebaseerd op haar biografie ‘Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994’ (uitgeverij De Bezige Bij). Dankzij Withuis’ onderzoek kan het werk van Jeanne Oosting voor het eerst worden belicht vanuit een biografische context én vrouwen-historisch perspectief. Haar keuze voor de kunst als vrouw uit een rijke patriciërsfamilie, was controversieel in een tijd dat de rol van vrouwen lag binnen huwelijk en gezin. Jeanne Oosting was één van die vooruitstrevende vrouwen die begin 20e eeuw streden voor een vrij en zelfstandig, werkend leven. Die strijd en haar karakter verklaren haar levenslange gedrevenheid; ze had geen tijd te verliezen.

Wanneer
De tentoonstellingen in Zutphen, Heerenveen, Fochteloo en Maassluis zijn van 9 april tot en met 21 augustus 2022, de tentoonstelling in Almen is van 9 april tot en met 30 oktober 2022. De tentoonstelling van de prijswinnaars van de Jeanne Oostingprijs 2022 is te bezoeken in april en mei 2022. De buitententoonstelling in Beetsterzwaag is van 14 mei tot en met 30 september te zien.

Meer informatie op www.dezomervanjeanne.nl.