Gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart, vervroegd stemmen op 14 en 15 maart

Stemmen

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Op deze dag mogen kiesgerechtigden naar de stembus. Wie liever op een ander moment stemt, kan maandag 14 en dinsdag 15 maart al stemmen in 3 stemlokalen. De voorbereiding van de verkiezingen is in volle gang. De partijen die meedoen, hebben hun kandidatenlijsten ingeleverd. Wie wil meewerken, kan zich nog aanmelden.

Elke inwoner van 18 jaar en ouder met stemrecht, mag stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Door te stemmen bepaal je mede wat er de komende jaren in onze gemeente gebeurt. Wie tegen vergoeding wil helpen in een stemlokaal, kan dit laten weten met een berichtje aan verkiezingen@lochem.nl

Waar kan ik stemmen?
Stemmen in de gemeente Lochem kan op 14 en 15 maart in 3 stemlokalen. En op 16 maart in 22 stemlokalen. Ze zijn open van 7.30-21.00 uur. Alle stemlokalen zijn straks te vinden op www.lochem.nl/verkiezingen. En op www.waarismijnstemlokaal.nl Ze staan ook op de kandidatenlijsten die kiezers thuis bezorgd krijgen. En in Gemeentenieuws in huis-aan-huisblad Berkelbode. Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor mindervaliden. Stemmen kan corona-veilig.

Maandag 14 en dinsdag 15 maart vervroegd stemmen in Eefde, Gorssel en Lochem
Op maandag 14 en dinsdag 15 maart zijn er 3 stemlokalen geopend voor vervroegd stemmen. In Eefde is dat de Ontmoetingskerk, in Gorssel ’t Trefpunt en in Lochem het gemeentehuis. Wettelijk gezien moeten er in de gemeente 2 lokalen vervroegd open zijn. Lochem kiest voor 3 lokalen, vanwege de spreiding over de gemeente.

Stemmen in 22 stemlokalen op 16 maart
Woensdag 16 maart kunnen kiezers stemmen in 22 stemlokalen. Ook tijdens deze verkiezingen zijn vanwege corona verpleeghuizen en scholen niet langer stemlokaal. Dat is nu ook zo. In Laren wijzigt stembureau Sporthal de Branink in Kulturhus ’t Kruispunt. In Lochem wijzigt stemlokaal Hof van Gelre in de Remonstrantse kerk aan de Emmastraat.

Belangrijke data
In de gemeente Lochem hebben zich 8 partijen gemeld om mee te doen aan de verkiezingen. Dit zijn alle partijen die nu ook in de gemeenteraad zitten. Op 4 februari om 10.00 uur zijn alle kandidatenlijsten definitief. Dan is er een zitting van het centraal stembureau waarin de kandidaatstellingen geldig worden verklaard. En aansluitend de nummering van de kandidatenlijsten. De zitting is online live te volgen.

Stemmen gaat met een stempas en identiteitsbewijs. Kiezers krijgen de stempas per post thuis op 22 en 23 februari. Zij krijgen ook de kandidatenlijst thuis gestuurd. Op 2 maart verschijnt een speciale verkiezingskrant als bijlage bij huis-aan-huisblad Berkelbode.

Meer informatie
De komende tijd verschijnt er steeds meer informatie op www.lochem.nl/verkiezingen. Wie een vraag heeft, kan altijd contact opnemen met de gemeente, en vragen naar team Verkiezingen. Er komt ook speciale aandacht voor jonge kiezers in de leeftijd van 18 tot en met 26 jaar.