Expositie Kunst in de Kinderschoenen

RUURLO – vanaf maandag 29 november tot en met 14 december is de tentoonstelling te bezichtigen van kunstwerken die door kinderen van de groepen zeven en acht van de Ruurlose basisscholen zijn gemaakt. De expositie is ingericht op de vide van het Kulturhus en in het atelier van de KunstKring. Het Kulturhus is tot 17 uur vrij toegankelijk.

Elk jaar worden de kinderen van de groepen zeven van de bassischolen door de KunstKring uitgenodigd om op twee ochtenden een kunstwerk te komen maken in het Kulturhus. Vanzelfsprekend gaan ze graag op die uitnodiging in. Door een grote groep vrijwilligers is van tevoren een thema bedacht. Zo hebben (sinds de eerste keer in 2006) kinderen kennisgemaakt met de oude Egyptenaren, het leven van de Indianen, het werk en leven van Rembrandt, Mondriaan, Da Vinci enz. Dit jaar werden de kinderen geïnspireerd door de Oostenrijkse kunstschilder en architect Friedensreich Hundertwasser. Hundertwasser werd in 1928 geboren in Wenen en overleed in februari 2000. Hij stond vooral bekend om zijn kleurrijke en speelse gebouwen en hij was voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze. De architectuur van Hundertwasser is in heel Oostenrijk bekend. Hij wordt ook wel de Antoni Gaudí van Oostenrijk genoemd. Gaudí was een Spaanse architect en Hundertwasser raakte geïnspireerd door zijn gebouwen. Ook raakte Hundertwasser geïnspireerd door de jugendstil, een bekende kunst- en architectuurstijl uit het begin van de 20e eeuw. Hundertwassers huizen bevatten veel vreemde, maar duurzame materialen. Veel buitenmuren zijn betegeld met keramiek in felle kleuren, aangezien dit een besparing op verf geeft. Ook was de architect gek op torentjes met uivormige daken bovenop gebouwen; een idee dat hij van Gaudí had geleend. In Nederland zijn ook gebouwen neergezet die de sfeer van Hundertwasser ademen. Zelfs dichtbij huis in Goor.

Helaas kon de opening van de tentoonstelling wegens de hoge besmettingscijfers dit jaar niet doorgaan. De kinderen maakten beeldige linoleum uitsneden, grappige spiegels, kleurrijke kijkdozen, schitterende schilderijen, uitstekende torens enz. Het resultaat is heel vrolijk en zeker de moeite van het bekijken waard.