Lezing Sint Petersburg

Fotograaf: Sjoerd Kuipers

RUURLO – in een tijd waarin reizen niet meer zo vanzelfsprekend is biedt deze lezing van Sjoerd Kuipers op dinsdag 14 december bezoekers gelegenheid om toch ‘virtueel’ één van ’s werelds mooiste steden te bezoeken. De lezing vindt plaats in de theaterzaal van Kulturhus Ruurlo van 14.00 uur – 16.00 uur.

Sint-Petersburg is de twee na grootste stad van het allergrootste land ter wereld: Rusland. Een stad die velen tot de verbeelding spreekt met haar indrukwekkende architectuur en kunstschatten heeft veel weg van steden als Parijs en Amsterdam. Dit komt doordat haar stichter, Peter de Grote, gefascineerd was door West-Europa en met name Nederland met zijn grachten. Niet voor niets wordt-ie de ‘Hollandse tsaar’ genoemd. Op elke hoek van de straat vind je gebouwen die de rijkdom van de tsaren tonen, maar ook het christelijk orthodoxe geloof door de vele kerken vol gouden iconen, kandelaren en glas-in-lood ramen.

Sjoerd Kuipers heeft een aantal zeer interessante onderwerpen uitgediept en presenteert dit met verschillende klankbeelden. Hij neemt zijn publiek eerst mee naar het Zomer- en het Winterpaleis, Waarin de beroemde Hermitage is gevestigd. Vervolgens is er een presentatie over de bijzondere, met juwelen versierde Fabergé eieren die de tsaren traditioneel cadeau gaven aan hun vrouwen en moeders.

Na de pauze gaat de virtuele reis verder door de Nevski Prospekt, één van de bekendste straten in Sint Petersburg vanwege de vele bezienswaardigheden aan deze ruim 4 kilometer lange straat. Tenslotte laat Sjoerd Kuipers nog zijn licht schijnen over een aantal van de vele kerken en kathedralen in deze prachtige stad onder de sfeervolle klanken van Russisch-orthodoxe muziek.