1 op de 5 vogelsoorten in Europa met uitsterven bedreigd

boom

Uit de nieuwe Europese Rode Lijst van Vogels, die BirdLife International gisteren heeft gepubliceerd, blijkt dat 1 op de 5 vogelsoorten in Europa met uitsterven wordt bedreigd. Daaronder veel vogels van het platteland.

Het risico op uitsterven in een bepaald gebied, van maar liefst 544 vogelsoorten in meer dan 50 landen en gebieden in Europa, wordt overzichtelijk gemaakt met de nieuwe, vierde editie van de Europese Rode Lijst van Vogels. Hij werd gisteren gepubliceerd door BirdLife International, de wereldwijde koepel waarin ook Vogelbescherming een Partner is. De gegevens zijn verzameld door duizenden experts en vrijwilligers en elke soort kreeg een label, uiteenlopend van ‘gevoelig’ tot ‘uitgestorven’. Het beeld dat eruit naar voren komt, is schokkend.

Relevant, want vogels zijn erg gevoelig voor veranderingen in hun omgeving en daarmee de perfecte graadmeter voor het welzijn van onze planeet. Als de vogels in gevaar zijn, is dat een duidelijke indicatie dat ook de rest van de natuur, waaronder de mens, gevaar loopt.
Bron; Vogelbescherming Nederland