Zutphense kermis keert dit jaar terug op de markten

Zutphen – De kermis in Zutphen kan dit jaar doorgaan op de vertrouwde locatie in de binnenstad. Burgemeester Annemieke Vermeulen ziet met de huidige coronaregels voldoende mogelijkheden om de kermis van woensdag 1 tot en met zondag 5 september plaats te laten vinden op de Groenmarkt, Houtmarkt en Zaadmarkt. Dit besluit heeft zij genomen na goed overleg met de kermisexploitanten.

Goed overleg
Burgemeester Annemieke Vermeulen sprak vorige week met een aantal kermisexploitanten: “We hebben goed overleg gehad en de mogelijkheden met elkaar doorgenomen. Ik vind het belangrijk dat we de kermis door kunnen laten gaan. Vorig jaar corona-proof op de Houtwal en dit jaar moet het weer kunnen op de markten.”

Kermissen vallen onder doorstroom-evenementen. Die mogen doorgaan. Uitgangspunt daarbij is 1 bezoeker per 5 m² met onderling 1,5 meter afstand. Dat is mogelijk op de markten. Daarnaast hebben we door de ervaringen van vorig jaar een duidelijk beeld van hoeveel bezoekers er naar de kermis komen. Onder de bezoekers zijn ook veel jongeren die onderling geen afstand hoeven te houden. We nemen verder een aantal extra maatregelen om de kermis veilig en corona-proof te laten verlopen:

  • De kermisexploitanten zorgen voor gescheiden wachtrijen en hygiëne maatregelen bij hun attracties.
  • De gemeente zorgt voor extra toezicht om bezoekers aan te spreken die geen afstand houden.
  • Het vuurwerk op vrijdagavond gaat ook dit jaar niet door. Dit zorgt voor teveel drukte op de vrijdagavond, waardoor bezoekers mogelijk geen afstand kunnen houden.
  • Geluidsniveau gaat omlaag zodat bezoekers elkaar niet te hoeven overschreeuwen.

Geef elkaar de ruimte
De gemeente rekent erop dat bezoekers ook hun verantwoordelijkheid nemen. Geef elkaar de ruimte en houd afstand op het kermisterrein. Het is mooi dat de kermis in Zutphen kan doorgaan. De kermisbranche heeft het namelijk lastig. Ga wel naar de kermis, maar wacht bijvoorbeeld even als het druk is. Ben je verkouden of heb je koorts? Blijf dan thuis en laat je testen. We zijn blij dat de kermis door kan gaan en vertrouwen op ieders inzet om er een succes van te maken.