Controles buitengebied Lochem: overtredingen en verdachte situaties

Lochem – Op zaterdag 19 juni voerden meerdere handhavingsteams controles uit in het buitengebied van Lochem. Hierbij kregen meerdere mensen een boete of waarschuwing. Het is de tweede keer dat dit georganiseerd werd om het buitengebied veilig te houden.

De controles waren ‘s avonds. De controleurs werkten in duo’s. Ze hebben gelet op het verbranden en dumpen van afval en op stroperij. Ook keken ze of mensen zich hielden aan de natuur- en milieuwetten, de Visserijwet en toegangsregels van natuurgebieden. Verder gingen de controleurs kijken op plekken waar vaker overlast is.

Overtredingen en verdachte situaties
De controleurs zagen verschillende overtredingen. Mensen gebruikten verdovende middelen. Anderen visten zonder vispas of lieten afval achter. En weer andere overtreders reden met hun auto in natuurgebieden waar dat niet mocht. Of lieten de hond loslopen waar dit verboden is. Voor deze overtredingen hebben de controleurs drie waarschuwingen en twee bekeuringen gegeven.

Verder kwamen de controleurs meerdere verdachte situaties tegen. Zo stond in een afgelegen gebied een voertuig geparkeerd, waarvan de eigenaar een bekende van de politie is. Ook vonden de controleurs autowrakken, leegstaande gebouwen en opgeslagen grond. De politie, gemeente Lochem en Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) gaan deze verdachte situaties verder onderzoeken.

Mooie samenwerking
De controles vonden plaats in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied (KVO). Hierbij werken verschillende partijen samen. Bij deze actie waren dat de gemeente Lochem, ODA, de politie, de provincie, Gelders Landschap en de Hengelsport Federatie. Door samen actie te ondernemen, zorgen ze ervoor dat het buitengebied een prettige plek blijft.

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve ging mee tijdens de controles: “Meerdere teams gingen zaterdagavond op pad om toezicht te houden op ons mooie buitengebied. Ik mocht mee op de achterbank. Mooie samenwerking!”