Gemeente Lochem krijgt ruime voldoende voor haar dienstverlening

Lochem – Wat vinden inwoners van de leefbaarheid en voorzieningen in hun buurt en van de gemeente? In het voorjaar vulden 884 panelleden van Lochem Spreekt een vragenlijst  over de dienstverlening van de gemeente en hun leefomgeving. Ten opzichte van 2018 zijn de uitkomsten positief. De tendens van de uitkomsten is dat inwoners prettig wonen in hun buurt, betrokken zijn en dat de gemeente een ruime voldoende krijgt (6,7). De resultaten en suggesties van respondenten geven de gemeente handvaten om de dienstverlening verder te verbeteren.

De vragen uit het onderzoek gingen over de woon- en leefomgeving, samenwerking met de gemeente, communicatie vanuit de gemeente en de inspanningen die de gemeente doet om inwoners te laten deelnemen aan de maatschappij. Ook stelde de gemeente deze keer vragen rondom Corona. Inwoners konden, naast het beantwoorden van de vaste vragen, via enkele open vragen ook ideeën en suggesties insturen. Daarvan maakten veel van hen gebruik. Zij uitten vooral hun zorgen over de verkeersveiligheid, het onderhoud van het openbaar groen en het onderhoud van fietspaden, trottoirs en wegen.

Wat doet de gemeente met resultaten en suggesties?
De gemeente richt werkgroepen in, die bestaan uit inwoners, raadsleden en medewerkers van de gemeente. Deze werkgroepen werken aan duurzame en zichtbare resultaten voor de gemeente Lochem. Ze laten zien hoe de gemeentelijke dienstverlening beter kan én gaan daar zelf mee aan de slag. Hierover informeert de gemeente via www.lochem.nl en via het gemeentenieuws.

Meedoen aan Lochem Spreekt?
Iedereen vanaf 16 jaar die in onze gemeente woont, werkt of onderneemt, kan meedoen. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter! Aanmelden gaat als volgt: Ga naar www.lochemspreekt.nl, aanmelden is gratis. Aanmelders ontvangen een e-mail zodra er een onderzoek start.

Hoe werkt het?
Panelleden ontvangen gemiddeld 4 keer per jaar een korte online vragenlijst. Invullen gaat eenvoudig en kost per keer ongeveer 5 tot 10 minuten. Deelnemers beslissen per keer of zij willen meedoen. Zij ontvangen altijd als eerste de uitkomsten van het onderzoek per e-mail, en horen wat de gemeente daarmee doet. Meedoen op papier kan ook. Moventem, het onderzoek- en adviesbureau dat het panel beheert, stuurt dan de vragenlijst en de uitkomsten van ieder onderzoek op.