Vier innovatieve projecten krijgen steun van Gelderland, Overijssel en Europa

Nieuwe vaccins voor varianten van het Covid-virus, een slim dienblad voor een gezonde leefstijl,  plantaardig eiwit uit biergist en duurzame energie delen na woningrenovatie. In deze vier innovatieve projecten dragen 19 bedrijven en kennisinstellingen samen bij  aan een gezonde en duurzame toekomst en meer werkgelegenheid in de regio. Zij ontvangen hiervoor via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ruim  € 4,2.  van Europa en de Provincies Overijssel en Gelderland.  Met de eigen bijdrage  van de partners betekent dit een investering van ruim  € 9 miljoen in Oost Nederland.

Vaccins tegen het Coronavirus en opkomende varianten
In dit project Nanoparticle mRNA Vaccins wordt een bestaand vaccinbouwsteen (Nanoparticle vaccinplatform) van één van de projectpartners gebruikt voor de ontwikkeling van een mRNA vaccin tegen SARS-CoV-2. In eerste instantie tegen de huidige versie van het virus, maar ook tegen nieuwe varianten. De huidige mRNA vaccins zijn in hoog tempo ontwikkeld en goedgekeurd. Daarbij is gebruik gemaakt van mRNA om de eiwitten van het virus tot uiting te brengen. Door het bestaande goedgekeurde platform, te gebruiken is de methode snel aan te passen voor nog onbekende virussen. Zodra de genetische code van het virus bekend is, kan men het mRNA voor het  nieuwe vaccin ontwerpen en produceren en kan het ook sneller worden goedgekeurd.
Het consortium bestaat uit 20Med Therapeutics B.V. (Enschede), Universiteit Twente (Enschede) en de WUR (Wageningen). Zij ontvangen van  de EU en de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel een subsidie van € 620.818. De totale kosten bedragen € 1.434.730.

Slim dienblad ondersteunt gezonde leefstijl ouderen
In het project INtoEAT worden digitale producten zoals een slim dienblad,  een persoonlijke digitale voedingscoach 2.0 en een leefstijl-app  voor ouderen verder ontwikkeld. Het doel is om, samen met intensieve begeleiding, de leefstijl en het eetgedrag te ondersteunen en verbeteren. Gezonde voeding, en leefstijl zijn belangrijk voor ouderen met een zorgbehoefte. Voor voedingsdeskundigen is het nu nog lastig om op afstand te zien wat er bij de cliënt thuis gebeurt, en dit bij te sturen.  Zij zijn daarom gebaat bij meer feitelijk inzicht in wat mensen doen en laten. Deze producten leveren die informatie.

Het consortium bestaat uit Stichting IMEC Nederland (OnePlanet) te Wageningen, WUR  Wageningen, Connectedcare services (Nijmegen), Salut Holding (Arnhem), Radboud Universiteit (Nijmegen). Zij ontvangen van de EU en de Provincie Gelderland een subsidiebedrag van € 927.463 de totale kosten bedragen € 2.227.015.

Eiwitten uit biergist
Met het project ‘EGGcited’  willen de partners uit gebruikt gist, van bierbrouwerijen, eiwitten en vezels halen. Gebruikt gist bevat veel voedingstoffen en bruikbare ingrediënten. Deze wil men benutten ter vervanging van ei-eiwit, melkeiwit en andere dierlijk eiwit in de voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast wordt onderzocht hoe je de nieuwe eiwitmoleculen als vleesvervangers kunt  gebruiken. Nu wordt gebruikt biergist alleen verwerkt tot laagwaardige diervoeding. Het omzetten van dit “afvalmateriaal” met een innovatieve technologie kan meer waardevolle voedselcomponenten opleveren.

Het consortium bestaat uit  Nizo Food Research (Ede), FUMI Ingredients (Ede) en Ruitenberg Ingredients (Twello). Zij ontvangen van de EU en de Provincie Gelderland een subsidie van € 1.345.842. De totale kosten bedragen € 2.691.683.

Energie van de buren
Het project Flex-GO richt zich op renovatie van huizen van vóór 1990. Het idee is om op grote schaal goedkoper te renoveren om zo versneld woningen CO2-neutraal te maken. Het unieke aan het Flex-GO concept is het te ontwikkelen energiemanagementsysteem. Hiermee kunnen goed geïsoleerde woning met een overcapaciteit aan duurzame energie deze energie aan woningen in de buurt leveren. Door Flex-GO wordt het mogelijk om de benodigde verduurzamingsmaatregelen tegen lagere kosten uit te voeren.
Het consortium bestaat uit De Variabele Groep (Nijmegen), Stichting Waardwonen Huissen, Zebra B.V., Nijmegen, Hefas Branddetectie B.V. (Duiven), Elektrotechnisch bedrijf Ventimon (Wijchen), Installatiebedrijf De Leeuw (Beneden Leeuwen) en de Universiteit Twente (Enschede).  Zij ontvangen van  de EU en de Provincie Gelderland een subsidie van € 1.313.990. De totale kosten bedragen € 2.707.221.

OP Oost 2014-2020
In het Operationeel Programma (OP) Oost werken Gelderland en Overijssel samen met de EU aan structurele versterking van de economie in Oost Nederland. Bij het merendeel van de gesubsidieerde projecten, werken twee of meerdere bedrijven en kennisinstellingen samen. Door deze samenwerking, met soms verrassende partners, komt nieuwe duurzame techniek beschikbaar voor andere ondernemers en consumenten.

Voor meer informatie zie www.op-oost.eu