“100 jaar na Cuypers” thematentoonstelling met nieuwe film

Kranenburg-Vorden Vanaf 9 juni tot 1 november is in het Heiligenbeeldenmuseum een thematentoonstelling ingericht, die aandacht besteedt aan de ontwerper/bouwer van deze kerk: dr. P. J. H. Cuypers. Omdat het in maart jl. 100 jaar geleden was dat hij op 94-jarige leeftijd overleed. Enerzijds geschiedt dit door de als museum ingerichte voormalige  Antonius van Paduakerk ( de oudst nog bestaande kerk van Cuypers), in beeld te brengen, maar ook door erfgoed van zijn hand ten toon te stellen. Naast een beperkt aantal objecten uit eigen collectie ( enkele beelden uit zijn ateliers, een gipsen  afgietsel van een borstbeeld van hem, enkele foto’s en een gedenkpenning van de opening van het Rijksmuseum in Amsterdam) wordt gemikt op het tentoonstellen van bruiklenen.

Zo heeft het Heiligenbeeldenmuseum door schenking een aantal nieuwe objecten verkregen die in de tentoonstelling ook worden geëxposeerd. Het betreft o.a. een houten maquette van de door Cuypers ontworpen inmiddels afgebroken  Maria Magdalenakerk uit Amsterdam. Ook zijn via een schenking uit Den Haag enkele belangrijke onderdelen van het interieur van de ook de door Cuypers in Amsterdam gebouwde Vondelkerk (H. Hart van Jezuskerk) verworven, waaronder delen van het hoogaltaar, enkele houten beeldnissen en consoles, een onderdeel van een biechtstoel en enkele kleinere objecten. Deze delen waren met andere delen van het interieur in 1979 op een veiling verkocht en niemand wist meer van het bestaan af. Het is heel bijzonder dat deze aanwinsten – na een eerste restauratie – weer aan het publiek kunnen worden getoond. Ook enkele bruiklenen van o.a. het Tegelmuseum in Otterlo, de H.H. Ewaldenkerk in Druten  en van een particulier maken deel uit van deze thematentoonstelling.

Film over Pierre Cuypers 
Nadat al eerder een handzaam boekje is geschreven, te koop in het museum, en een film is gemaakt over Cuypers in het Kerkdorp Kranenburg worden in een nieuw gemaakte film  “100 jaar na Cuypers” nog weinig bekende verhalen verteld en beelden vertoond van zijn omvangrijke oeuvre.  Interessant zijn de interviews met drs. Pierre Cuypers jr., achterkleinzoon van de bouwmeester en met pater Henk Jongerius o.p. uit het ook door Cuypers ontworpen Dominicanenklooster in Huissen. Het boeiende verhaal wordt verteld door de bekende Vordense troubadour en verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink. Het script is geschreven door museumvoorzitter Ton Rutting en de film is geproduceerd door Frans en Jopie Pietersen uit Lochem.

Er bestaat ook een wandelroute die vertrekt vanaf het museum en  langs 7 bouwwerken van Cuypers in Kranenburg voert. Het museum is iedere dag geopend, behalve op maandag, van 12.00 tot 17.00 uur. Aanmelden kan vanaf 11.30 uur. Toegangsprijzen t/m 12 jaar gratis, vanaf 13 jaar € 6,00. Museumkaart geldig. Adres: Ruurloseweg 101, 7251 LD Kranenburg-Vorden. Telefoon 0575-55 64 88, alleen tijdens openingsuren. Voor meer info: www.heiligenbeeldenmuseum.nl N.B. In verband met Corona kunnen bovenstaande gegevens wijzigen, bezoek daarvoor onze website.