Burgerboerderij De Patrijs opent verslokaal in Vorden

Wethouder Paul Hofman opende het verslokaal van Burgerboerderij De Patrijs in Vorden. (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)

VORDEN – Steeds meer mensen kiezen bewust voor gezond en vers eten met producten uit de eigen omgeving. Vordenaren kunnen daarvoor vanaf nu dagelijks terecht op het plein van de voormalige basisschool de Vordering. Burgerboerderij De Patrijs opende hier zaterdag, op de Dag van de Biodiversiteit, een afhaallocatie. Leden hebben met een app zeven dagen per week toegang tot dit verslokaal om versproducten van de boerderij en van boeren uit de directe omgeving af te halen.

Ondanks de regen kwamen tientallen mensen naar de eerste openingsdag. Dit waren leden die nog wat meer uitleg wilden hebben over de app, buren van de boerderij en de afhaallocatie en geïnteresseerden. Meer dan twintig van hen melden zich direct als nieuw lid.

Natuurinclusief, ecologisch gemengd bedrijf
De Patrijs is hard op weg een gangbaar melkveebedrijf met honderdzestig koeien aan de Hengeloseweg in Vorden over te nemen. “Dit willen we transformeren tot een natuurinclusief, ecologisch gemengd bedrijf met zeventig koeien. Onze producten willen we verkopen aan mensen uit de directe omgeving, die lid worden van de boerderij. Daarvoor realiseren we een aantal afhaallocaties in omliggende kernen. Zo hoeven onze leden niet altijd naar de boerderij te komen, maar kunnen zij in het eigen dorps- of stadscentrum hun boodschappen ophalen: heel gemakkelijk en superduurzaam”, aldus Johannes Regelink van Burgerboerderij De Patrijs.

Bijdrage aan biodiversiteit
De locatie in Vorden (gemeente Bronckhorst) is het tweede verslokaal van De Patrijs, het eerste bevindt zich aan het Vispoortplein in Zutphen. Later dit jaar volgen Eefde, Lochem en Ruurlo.
Samen met de gemeente Bronckhorst en de werkgroep Vitale Kernen werd al enige tijd naar een passende afhaallocatie voor de leden in Vorden gezocht. Erika Vreewijk, namens de buurt, en Ingrid Weeke-Keizer namens de werkgroep Vitale Kernen en Vordens Belang, prezen zowel het concept als de lokale samenwerking. Wethouder Paul Hofman verrichtte de opening: “Het is fijn dat door deze samenwerking dit unieke project, dat gaat bijdragen aan de biodiversiteit in Bronckhorst, nu een tweede afhaallocatie kan openen. Waardoor meer leden dicht bij huis producten kunnen afhalen die goed zijn voor mens, dier en omgeving.”

Tijdens de feestelijke middag was ook aandacht voor de hobbels die De Patrijs heeft moeten nemen om het concept uit te leggen aan de gemeente en de vergunningen voor een mobiele afhaallocatie te verkrijgen. De volgende uitdaging is de financiering voor de nog niet eerder gedane transformatie.

Versproducten uit de omgeving
Ondanks dat initiatiefnemers van De Patrijs de melkveehouderij nu nog niet hebben overgenomen, zijn ze al wel volop bezig met de productie van onder meer kaas, yoghurt en melk. Deze eigen producten worden aangevuld met die van duurzame boeren uit de directe omgeving. Regelink: “Zo kunnen we onze eerste leden voorzien van mooie versproducten én onze eerste omzet maken. Dit geeft aan de toekomstige financiers van de boerderij het vertrouwen dat wij ook daadwerkelijk deze directe afzet kunnen realiseren.”

www.depatrijs.eco

Leden van Burgerboerderij De Patrijs kunnen zeven dagen per week terecht op de afhaallocatie voor verse producten.
(foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)