Prachtig lente tafereel in Lochemse gracht

lochem

De meerkoet met haar jong. Foto; Extra Nieuws

Lochem – Er is bijna geen park, kanaal of sloot in Nederland zonder meerkoeten. En zo ook in Lochem, heeft deze beschermde vogel zijn plek gevonden. Dit stelletje heeft de plek ingenomen op de fontein aan de Lochemse gracht.

De meerkoet heeft twee tot drie legsels per broedseizoen dat loopt van maart tot in juli. Meestal 6-10 eieren. Broedduur: 21-25 dagen. Ze broedt meestal in de buurt van andere meerkoeten, die fel bevochten worden om de beste plek. Maar meerkoeten broeden ook wel onbeschut op een drijvend nest. Nesten bestaan meestal uit riet en wortels, maar ook van gebruikt in de stad ook allerlei afval. De jongen verlaten het nest meteen en kunnen na zo’n 56 dagen vliegen.

De meerkoet is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn meerkoeten beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de meerkoet is in Nederland geregeld in de Wet natuurbescherming.