Lochem sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Lochem – Gemeente Lochem gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve en Marc Janssen van het meldpunt tekenden vandaag een samenwerkingsovereenkomst. De gemeente ontvangt vanaf nu belangrijke signalen over criminaliteit en fraude in de gemeente Lochem.

De samenwerking vergroot de informatiepositie van de gemeente en versterkt de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. Voorbeelden hiervan zijn drugslabs in schuren of op bedrijventerreinen. Jongeren die de drugscriminaliteit worden ingezogen of dumping van drugsafval. 

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “In onze plattelandsgemeente werken overheid en inwoners actief aan veiligheid. Zo zijn in al onze kernen WhatsApp-buurtpreventiegroepen. En werken we sinds kort samen met grondeigenaren, politie en lokale partijen aan een keurmerk voor een veilig buitengebied. Wij vinden het belangrijk criminaliteit op te sporen en aan te pakken. Dat kunnen politie en gemeente niet alleen. We hebben daarbij de ogen en oren van onze inwoners hard nodig” .

Vangnet
Meld Misdaad anoniem, ook wel M. genoemd is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Bij M. wordt gemeld over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, overvallen, gedwongen prostitutie, milieucriminaliteit en ondermijnende activiteiten. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal.

Marc Janssen: “Heb je informatie over criminele activiteiten? Dan is het altijd het beste om direct naar de politie te stappen. Maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. 

Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien. Of  dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Bereikbaarheid
M. zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur. En in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden