Bomen langs aantal provinciale wegen krijgen extra behandeling

Regio – Bomen langs wegen zijn belangrijk voor provincie Gelderland. Daar past een planmatige aanpak bij. In bijzondere gevallen krijgen bomen een extra behandeling. Bij achterblijvende groei onderzoekt provincie Gelderland via bodemmonsters waar bomen behoefte aan hebben. Naast compost om vocht vast te houden en een goed bodemleven te ontwikkelen, gaat het vaak ook om schimmels die wortelgroei en opname van voedingsstoffen bevorderen. Hiermee vormen ze nieuwe takken.  Bomen langs de N319, N314 en N786 krijgen dit voorjaar deze extra behandeling.

N319 Ruurlo
In het voorjaar zijn een aantal bomen langs de N319 fors gesnoeid. Dode takken zijn weggehaald omdat ze een gevaar voor de omgeving vormden. Deze bomen krijgen nu extra voeding en lucht bij de wortels, zodat ze weer nieuw takken kunnen vormen. Deze werkzaamheden vinden plaatst in week 16 en starten op maandag 19 april. Er is beperkte verkeershinder voor de weggebruikers.

N314 Warnsveld
Langs de N314 in Warnsveld staan een ca.140 bomen die zes jaar geleden zijn geplant. Deze bomen groeien moeizaam. Dit komt doordat er te weinig compost in de bodem zit om vocht vast te houden en een goed bodemleven te creëren. Daarnaast worden er schimmels toegevoegd die de wortelgroei en de opname van voedingsstoffen bevordert. Tijdens het aanbrengen van deze extra voedingsstoffen in de bodem maakt provincie Gelderland de grond rondom de wortels met lucht los. De werkzaamheden vinden plaats op 4, 5 en 6 mei. De N314 zal tussen de N319 en de N346 afgesloten zijn voor het verkeer. Het verkeer van en naar Lochem wordt omgeleid via de N346 en de N348.

N786 Kanaalweg Dieren
Ook 26 bomen langs de N786 Kanaalweg in Dieren krijgen deze extra behandeling. Deze bomen staan hier sinds de reconstructie van 2003. Ook deze bomen hebben moeite met groeien en krijgen extra compost en schimmels toegevoegd en wordt ook de grond met lucht losgemaakt. Deze werkzaamheden starten op 6 mei en leveren beperkte verkeershinder op.

Planmatig
Het onderhoud van bomen langs wegen bestaat uit een aantal stappen. Jaarlijks vindt er bij een derde van de bomen langs provinciale wegen een boomveiligheidscontrole plaats door een gespecialiseerd bedrijf. Dan wordt gekeken naar de conditie van de boom, de vitaliteit en of er gesnoeid moet worden. Bij bomen met een verhoogd veiligheidsrisico vindt de inspectie jaarlijks plaats. Het beheer is erop gericht bomen zo lang mogelijk in goede conditie te houden en de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen. De provincie Gelderland heeft vele kilometers boomrijen en boomvlakken in beheer. Grofweg gaat het om zo’n 82.000 individuele bomen en ca.250.000 bomen in zo’n 3500 boomvlakken.