Snelheidsverlaging voor grotere veiligheid voor mens en dier

Foto; Bixabay

(Ingezonden mededeling)
Op de N224 kwamen in 2019 maar liefst 172 dieren om, waaronder 63 wilde zwijnen, 18 edelherten, 53 reeën en 38 vossen. Het is niet alleen een slachtveld voor dieren, ook zijn de aanrijdingen levensgevaarlijk voor mensen. De adviessnelheid 60 km per uur geldt wordt nauwelijks opgevolgd. GroenLinks vindt dat het tijd is voor actie en vindt dat de veiligheid op de N-wegen in en rondom de Veluwe moet worden verbeterd!

Deze week kwam het droevige nieuws naar buiten dat een wolvin werd doodgereden op de N224. Het is een grote teleurstelling voor de wildpopulatie op de Veluwe. Frank Theunissen, boswachter en wolvenexpert van Natuurmonumenten vertelt in het AD dat de wolvin zwanger was: ´Ze had al enkele holen gegraven voor haar toekomstige jongen. Dat hebben we met eigen ogen geconstateerd´. Hoogstwaarschijnlijk zal de mannetjeswolf vertrekken. De komst van de wolf zorgt voor meer biodiversiteit. In de huidige biodiversiteitscrisis is het dan ook zeer verdrietig dat de wolvin is overleden. 

Het is duidelijk dat de drukte in de natuurgebieden te groot is waardoor dieren moeten uitwijken. Waarschijnlijk is het afgelopen jaar niet beter geworden omdat het Veluwe-gebied sinds de Covid-19 crisis nog intensiever gebruikt wordt als wandelgebied. Hierdoor komt er nog meer druk op het Veluwe-gebied te liggen. GroenLinks Statenlid Celine Berserik heeft in schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten gevraagd of zij bereid zijn om de maximumsnelheid te verlagen van de N-wegen in het Veluwegebied of deze in ieder geval tijdelijk te verlagen zodat de veiligheid van mens en dier wordt vergroot. GroenLinks wil actie en vindt dat aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn!