Nu te zien: webtentoonstelling De Elf van Be Quick

Be Quick in 1928: Nadat Lebbink hard op de paal heeft geschoten, snelt Michielsen toe om het tweede doelpunt voor Be Quick te scoren. (foto 0513_0129_0002, collectie Erfgoedcentrum Zutphen)

Ruim twee jaar geleden schonk de Zutphense Voetbalvereniging Be Quick haar historische archief aan het Regionaal Archief Zutphen (RAZ). Verenigingsarchivaris Kees Samuels had het archief goed voorbereid en voor elk voetbalseizoen een map met uitslagen, krantenberichten en foto’s aangelegd. Afgelopen jaar werden daarvan 356 foto’s op de beeldbank van het Erfgoedcentrum Zutphen geplaatst. Een elftal foto’s kreeg een plaatsje in een eregalerij: de Elf van Be Quick.

Elf markante foto’s
Vrijwilliger van het RAZ Henk Achterkamp selecteerde uit de mappen van Samuels de mooiste en markantste foto’s. Zo kwam er een selectie van 356 foto’s uit de jaren 1902 tot 2008 tot stand. In totaal negen (jeugd-)spelers, oud-spelers en bestuursleden van Be Quick mochten hun favoriete foto kiezen en beschrijven. Met de keuzes van wethouder Ten Broeke en de stadsarchivaris werd het elftal gecompleteerd. De afgelopen elf weken werden hun keuzes op de Instagram- en Facebookpagina’s van het Erfgoedcentrum Zutphen en Be Quick gezet.

Webtentoonstelling
Die berichten zijn nu samengebracht in een digitale tentoonstelling. Deze webtentoonstelling is te zien op de site van het Erfgoedcentrum Zutphen. Natuurlijk zijn in de selectie de trotse elftalfoto’s (“kampioen Eerste Klasse 1970-1971”) en pakkende actiefoto’s (“met rijen dik publiek”) te zien. Maar net zo vaak zijn foto’s gekozen die het verenigingsleven tonen. Zo koos oud-secretaris John Immink voor een foto van de compostactie in 1996: “Deze actie is voor de club zeer belangrijk om de nodige financiën binnen te krijgen en ook omdat deze actie het clubgevoel versterkt.”

Wethouder Mathijs ten Broeke koos een foto van het 100-jarig jubileum van Be Quick in de Buitensociëteit: “Sport verbroedert en voetbal bij uitstek. Maar bij het zien van deze foto, waar Be Quick haar 100-jarig jubileum viert, valt mij vooral op dat onze Buitensociëteit een plek is die verbroedert. Iedereen in Zutphen heeft herinneringen aan die zaal.”

Zelf bladeren in het album
Foto’s die niet door het elftal zijn gekozen, kunnen stuk voor stuk worden bekeken op de beeldbank van het Erfgoedcentrum. Dat sommige enthousiaste mensen dat al hebben gedaan, blijkt uit de reacties. Een oud-lid bood aan de beschrijvingen bij de foto’s verder aan te vullen. En van de dochter van een oud-voorzitter ontvingen wij een stapel prachtige historische foto’s waarvan er enkele zeker aan het album worden toegevoegd.

Link naar de webtentoonstelling: https://erfgoedcentrumzutphen.nl/ontdekken/web-exposities/detail/22c68ce4-4d0c-421a-963c-f27a8063350e (verkort: https://bit.ly/3knUZ39)